6 °C

Учителят по математика Вълчо Милчев написа книга за международни олимпиади

Представяне на авторската книга на учителя по математика Вълчо Милчев „Линейно-рекурентни редици и диофантовии уравнения от втори ред” е насрочено за 18 октомври от 17 часа в актовата зала на СОУ „Петко Рачов Славейков”.

Книгата е резултат от негови изследвания върху една един вид задачи, давани на математически международни и национални олимпиади и конкурси в над 20 държави по света. Авторът е разработил и приложил оригинален начин за решаването. Предложени са 100 задачи, голяма част от които авторски. Всички са снабдени с решения и оригинални коментари. Книгата е първото подобно издание с автор учител по математика в Кърджали.

Вълчо Милчев е завършил специалността „математика производствен профил” в Софийски университет „Св.Климент Охридски”. Втората му диплома е от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” за придобиване на квалификация учител по математика. Има над 20 публикувани статии и авторски задачи в списанията „Математика и физика”, „Обучението по математика”, „Математика”, „Математика и информатика”, „Математика плюс”, Mathematical Reflections /САЩ/. Преди да започне работа в СОУ „Петко Рачов Славейков”, Вълчо Милчев бе почти 20 години журналист в Кърджали.  Член е на Съюза на математиците в България и Съюза на българските журналисти.

Вълчо Милчев е учител по математика и ръководител на Школата по математика в СОУ „Петко Рачов Славейков” от 2005 година. Школата като организационна структура и мисия бе създадена по идея и инициатива на директора на училището Милко Багдасаров. Основната цел – прилагане на изследователския подход чрез разработване на проекти по математика. За осем години с научното ръководство на Вълчо Милчев са разработени 31 проекта за участие в национални и международни конференции и конкурси.

През този период от 2006 година досега ученици от школата са винаги сред победителите в националните конкурси за ученически проекти по математика и информатика. Статистиката е красноречиво убедителна – 13 лауреатски постижения в 8 такива конкурса. Респектиращо е постижението на Мария Петкова – пет поредни години с първа награда. Най-успешна бе учебната 2012-2013 година, когато пет от осемте отличия на конкурса по математика заминаха за СОУ „Петко Рачов Славейков”. И всичко това в силната конкуренция на математическите гимназии в България.

Няколко са големите успехи на международно ниво. Отличиха се Иван Герганов – златен медал от EXPO-SCIENCES EUROPE 2012 в Русия, бронзов медал от International EXPO Science 2012, Хонг Конг, Второ място на международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва през 2012 и Джансуа Али -  Първо място на международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва през 2013.

Учениците от Школата имат през този период 12 публикации в математически списания – и по този показател са на лидерска позиция в България. Статиите са публикувани в България, Русия /Мария Петкова/ и в САЩ /Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова/.

Напълно логично вече трима от математиците на „Славейков” станаха абитуриенти първенци на Кърджали: Живко Георгиев през 2008, Мария Петкова през 2010 и Гюлбеяз Ахмед през 2013 година.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
04 дек 2020
Последни новини