Учителят по математика Вълчо Милчев написа книга за международни олимпиади

Представяне на авторската книга на учителя по математика Вълчо Милчев „Линейно-рекурентни редици и диофантовии уравнения от втори ред” е насрочено за 18 октомври от 17 часа в актовата зала на СОУ „Петко Рачов Славейков”.

Книгата е резултат от негови изследвания върху една един вид задачи, давани на математически международни и национални олимпиади и конкурси в над 20 държави по света. Авторът е разработил и приложил оригинален начин за решаването. Предложени са 100 задачи, голяма част от които авторски. Всички са снабдени с решения и оригинални коментари. Книгата е първото подобно издание с автор учител по математика в Кърджали.

Вълчо Милчев е завършил специалността „математика производствен профил” в Софийски университет „Св.Климент Охридски”. Втората му диплома е от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” за придобиване на квалификация учител по математика. Има над 20 публикувани статии и авторски задачи в списанията „Математика и физика”, „Обучението по математика”, „Математика”, „Математика и информатика”, „Математика плюс”, Mathematical Reflections /САЩ/. Преди да започне работа в СОУ „Петко Рачов Славейков”, Вълчо Милчев бе почти 20 години журналист в Кърджали.  Член е на Съюза на математиците в България и Съюза на българските журналисти.

Вълчо Милчев е учител по математика и ръководител на Школата по математика в СОУ „Петко Рачов Славейков” от 2005 година. Школата като организационна структура и мисия бе създадена по идея и инициатива на директора на училището Милко Багдасаров. Основната цел – прилагане на изследователския подход чрез разработване на проекти по математика. За осем години с научното ръководство на Вълчо Милчев са разработени 31 проекта за участие в национални и международни конференции и конкурси.

През този период от 2006 година досега ученици от школата са винаги сред победителите в националните конкурси за ученически проекти по математика и информатика. Статистиката е красноречиво убедителна – 13 лауреатски постижения в 8 такива конкурса. Респектиращо е постижението на Мария Петкова – пет поредни години с първа награда. Най-успешна бе учебната 2012-2013 година, когато пет от осемте отличия на конкурса по математика заминаха за СОУ „Петко Рачов Славейков”. И всичко това в силната конкуренция на математическите гимназии в България.

Няколко са големите успехи на международно ниво. Отличиха се Иван Герганов – златен медал от EXPO-SCIENCES EUROPE 2012 в Русия, бронзов медал от International EXPO Science 2012, Хонг Конг, Второ място на международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва през 2012 и Джансуа Али -  Първо място на международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва през 2013.

Учениците от Школата имат през този период 12 публикации в математически списания – и по този показател са на лидерска позиция в България. Статиите са публикувани в България, Русия /Мария Петкова/ и в САЩ /Гюлбеяз Ахмед и Маринела Петкова/.

Напълно логично вече трима от математиците на „Славейков” станаха абитуриенти първенци на Кърджали: Живко Георгиев през 2008, Мария Петкова през 2010 и Гюлбеяз Ахмед през 2013 година.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини