Германците идват,празнуваме заедно Деня на Кърджали и Десетдневка на Германия

Хасан Азис получи огромен чадър от Матиас Денер

  Община Кърджали е германското посолство съчетават богата програма за Деня на Кърджали. В града ще се състои десетдневка на Германия от 14 до 25 октомври под наслов”Германия празнува с Кърджали”. Мероприятията ще съвпаднат с културните прояви посветени на освобождението на града.

Днес кметът на Кърджали Хасан Азис и представителят на немската легация Матиас Денер обявиха акцентите в програмите. Общината предвижда рали за жени, което ще бъде кръг от републиканското първенство. Ще се проведе Националния конкурс за детска литература на името на Петя Караколева, национални дни на детското изкуство “Светлини над Родопите”, турнир по канадска борба в памет на Недялка Камбурова. Ще се открие и експонирания в парк “Простор” самолет.

Матиас Денер отбеляаза, че в немското посолство е провеждало и по-рано дни на Германия в нашата страна, но не и толкова мащабни. Една от причините това да се случи в Кърджали е доброто партньорство с Езиковата гимназия в града. Според Денер Кърджали е подходящ,защото има отлична инфраструктура, самия град е регионален център, добри са връзките с Германия. Денер акцентира върху основните прояви в германската програма. Кулминацията ще бъде концерт в парк “Арпезос Север” на култовата младежка банда в Германия Gankino Circus. Музикантите специално са компилирали в свои парчета балкански ритми. Германският посланик Матиас Хьофнер ще пристигне в Кърджали за да открие изложбата “Родина” на Ирина Руперт, емигрирала от Казахстан в Германия. Впечятлаващ е и комедийният филм-фест. За желаещите да следват в Германия ще има специални консултации в Езиковата гимназия.Достъпът до всички прояви е безплатен.

Присъстващите журналисти откриха пропуск в програмата-мини-Октобер фест с баварски наденички и бира.

Градоначалникът Хасан Азис оповести, че ще постави пред негово превъзходителство Матиас Хьофнер идеята за побратимяване с немски град, за укрепване на културните и бизнесконтактите.

Матиас Денер подари на кмета Хасан Азис огромен чадър, но не уточни дали това е част от желанието му за добро време в Десетдневката на Германия в Кърджали.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини