Частници в Турция купуват наши имоти

Докато у нас се води спор за земи на ис­лямското вероизповедание, в съседна Тур­ция частници постепенно слагат ръка на най-апетитните имоти, върнати на бълга­рите в Истанбул. Това се казва в разследва­не на вестник "Труд". Строителната компа­ния "Ташяпъ" вече е получила договор за изг­раждане на мол върху най-големия парцел - 60 дка в престижния квартал Шишли.

На 7 юни2012 г., натисната от изисква­нията на ЕС да спазва културните и рели­гиозните права на малцинствата, устре­мената към еврочленство Турция върна на българската общност в Истанбул 7 нейни стари имота. Такива са съграденият през1850 г. със средствата на княз Стефан Богориди метох, точно срещу желязната църква "Св. Стефан", гробищата около хра­ма "Св. Димитър" в ферикьой и старият ек­зархийски дом в Бешикташ. Останалите са парцели в най-престижния квартал в Ис­танбул - Шишли.

"Не останаха много българи тук. Горе-до­лу сме само 600 православни. Около 60% са пенсионери. От младите никой не говори български, предпочитат да учат английски. Майките и бащите им повече македонски говорят. Мерак нямат за български. Сега ги привлича само да вземат български доку­менти, за да пътуват без виза. В годината имаме по 5-6 пъти тържества. Пускаме бъл­гарска музика, гледаме да научим младите и тя да им хареса", казва пред изданието Ва­сил Лязе, председател на българската православна църковна общност.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини