Иван Бунков поканен в Брюксел от евродепутата Владко Панайотов

Представители на местната власт, индустрията, науката, културата и образованието от общините Мадан, Рудозем и Кърджали бяха на посещение Брюксел в Европейския парламент по покана на евродепутата проф. Владко Панайотов. Между гостите бяха и кметовете от ДПС на Мадан - Фахри Молайсенов, на Рудозем - Румен Пехливанов, както и председателят на Общинския съвет на ДПС г-н Мухарем Мухарем. В групата бяха включени и главният редактор на всекидневника на Източните Родопи "Нов живот" Иван Бунков, както и зав.-отдел "Реклама" в редакцията Мария Бункова. В началото на ноември в регионите на Мадан, Рудозем и Кърджали предстоят семинари с представители на Европейската комисия и на бизнеса по въпросите за решителното възраждане на икономиката на тези региони.

Гостите имаха възможността да посетят Европейския парламент, да разгледат културните и исторически забележителности на белгийската столица.  Те се запознаха по-отблизо с организацията и работата на Европарламента в контекста на йерархията на Европейските институции след Лисабонския договор, както и с ролята му в процеса на развитие на политиката на Европейския съюз.

Проф. Владко Панайотов запозна гостите с основните приоритети на своята работа в Европарламента в сферата на околната среда, енергетиката и стратегическите суровини, с дългогодишния си опит в сферата на добивната металургия и внедряването на нови технологии, както и с перспективите за Мадан, Рудозем и Кърджали за икономическо развитие в бъдеще.

Интересни бяха изказванията на Расим Муса, Иван Бунков, Румен Пехливанов и Мухарем Мухарем, в които пролича грижата им за просперитета на тези региони, както и на България. Отчитайки, че България има ценни суровини, които биха могли да се експлоатират с помощта на най-новите технологии за добив на метали и преработка на минни отпадъци, участниците в дискусията се съгласиха, че страната ни трябва да използва по-пълноценно потенциала, който има, чрез развитието на регионални проекти и центрове за модерно рециклиране на различни видове отпадъци, съдържащи редки и ценни метали. Внедряването на нови технологии, подпомагащи ефективното управление на различните видове отпадъци, е един от важните инструменти за създаване на нови работни места в регионите, за запазване и осигуряване на ценни ресурси за Европа в границите на Съюза в бъдеще и за постигането както в България, така и в Европа на по-устойчиво икономическо развитие  в дългосрочен план.

Всички си пожелаха до нови срещи и успешно взаимодействие между общинската власт, Европейския парламент и местните власти за преодоляване на икономическите последствия от кризата.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини