7 °C

Французин идва пеша до Кърджали за да се включи в общинската културна програма

Симон Боном

Под това провокативно заглавие младият французин Симон Боном, който е дългогодишен приятел на Арт движение КРЪГ, извървя пеша, на стоп и със самолет разстоянието от 3000 км между родния си град Клермон Феран, до Кърджали, като тръгна пеша от Франция на 15 септември и стигна в Кърджали на 3 октомври, за да се включи в общинската културна програма. Той нарича това пътуване „коктейл от градове”, а фотоапаратът му е запечатал градски събития и забележителности от Лион, Франкфурт, Кронмберг и Щутгард. С чувство за хумор той описва нестандартното си пътешествие: „Първата ми спирка беше Франкфурт – един град създаден от стопаджии, които след като са спрели тук, никога не са били в състояние да си тръгнат”. На 23 септември Симон пише в профила си във фейсбук: „Auf wiedersehen, Germany, Merhaba, Turquey!!!” и прекосява със самолет разстоянието от Щутгард до Анкара, откъдето се отправя отново пешком през историческите градове Невшехир, Памуккале и Кападокия до Истанбул. От Истанбул пристига с автобус до Кърджали с едно спиране в Пловдив. В Турция прави стотици фотоси и запечатва срещите си с десетки хора от спонтанните приятелства по пътя.

Симон Боном е 26-годишен културолог, който работи в Музея за съвременно изкуство в град Клермон Феран. Освен това е музикант и фотограф. Миналата година завършва културология в университета в Клермон Феран. Градът е главен административен център на регион Оверн, Централна Франция и съществува още преди нашествието на римляните. Смята се за столица на някогашните гали. На централния му площад авторът на Статуята на свободата в Ню Йорк Фредерик Огюст Бартолди е изваял скулптура на вожда на галите Верцингеториксг. Градът е домакин на един от най-популярните международни фестивали на късометражното кино, чието 35 издание се състоя през т.г. Тук е и административното седалище на компанията за автомобилни губи „Мишелин”. В града има два университета, няколко политехнически института и висше търговско училище.

Симон е страстен почитател на градовете, занимава се със съвременна градска среда и пътешествието му е продиктувано от страстта да разбере връзката между движимата и недвижимата част на съвременната градска култура. Той е отседнал в Арт къщата в Дъждовница, а в Арт галерията в Кърджали на 4 и 5 октомври ще представи пред млади хора огромния архив от своето европейско пътуване под надслов „Да достигнеш Кърджали”, което е част от културната програма за Дните на Кърджали. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Вълнуват ви предимно семейни въпроси днес, а работата ви е възможно да остане на заден план. Не срещате сериозни затруднения, но за много въпроси ще ви се наложи да изчакате по-благоприятен момент. Просто периодът е неподходящ за активни действия от ваша страна. Не се притеснявайте да говорите открито да чувствата си с близките си хора, те ще ви разберат.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вземете под внимание очакванията на близките си и работете за тяхното осъществяване. Така ще запазите мира в къщи и ще ви остане време за другите, не по-малко важни задачи днес. С интелигентното си присъствие печелите популярност и налагате идеи, чийто перспектива предстоят.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще намерите елегантно решение на въпрос, който ви притеснява и без да се губите в догадки, ще пристъпите към изпълнението му. Ще се ползвате с доверието на онези, които ви интересуват и чието мнение е важно за успеха ви. Носители сте на новото и много хора ще се съобразяват с вас.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Преминавате успешно през всички трудности, с които ви сблъсква днешният ден. Малко неща са в състояние да ви откажат от целите ви, преследвате ги твърдо и неотменно. Проявете обаче повече постоянство относно въпрос, който косвено ви засяга. Скоро ще оцените предимствата от подобно поведение. Предстои ви среща с човек, когото не сте виждали отдавна.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Най-сетне имате възможност да си отдъхнете. Резултатите от упоритата ви работа и проявеното постоянство ще надхвърлят очакванията ви. Цената на успеха ви е натрупалата се умора. Отдайте се на заслужена почивка. Отделете повече време на семейството си и любимите си занимания.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да загърбите лошото настроение. Не се измъчвайте от черни мисли, а влезнете в откровен диалог, с човек, с когото имате нужда да се изясните. В служебен план не допускайте да ви припишат чужди пропуски. Нека поведението ви в семейството бъде изпълнено с уважение към по-възрастните. Чувствате се все по-добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Различни становища по общ въпрос ще ви накарат да заемете по-твърди позиции в защита на интересите си. Покажете се подготвени и с добро отношение към околните, това ще натежи везните във ваша полза. Ще възстановите силите си след здравословните си неразположения и няма да ви липсва енергия за всичко, което желаете.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекомерната сдържаност в отношения с желан от вас човек едва ли е верния път към сърцето му, за това опитайте да проявите инициативност и е много вероятно скоро да постигнете успех. Ще се изненадате от лекотата, с която успявате да въдворите ред у дома. Авторитетна намеса в подходящ момент ще ви донесе голямо предимство за в бъдеще, а и ще ви накара да се почувствате много добре.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще избегнете изненадите и нежеланите ситуации, стига да сте внимателни и да се съобразявате с обективните условия. При работа с остри предмети и огнеопасни материали, вземете мерки. Роднините ви ще се радват, ако споделяте повече от времето си с тях. Обмена на мисли и енергия по между ви са важни, не ги пренебрегвайте.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви стигне за да свършите всичко, което предвиждате. Имате и свободата, и волята и желанието, проявете повече активност. Не пренебрегвайте хората, които са ви помагали да постигнете успеха си, отдайте им дължимото. Простете грешките на близък човек и продължете напред.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Използвайте деня, за да го прекарате сред близките си хора. Нуждаете се осезателно от почивка и разтоварване. Опитайте се да туширате в зародиш евентуален финансов проблем.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Намирате много сподвижници днес, така че няма да сте сами в начинанията си. Откривате нещо полезно, което ще ползвате и за в бъдеще. Ваш близък е на път да постъпи по неразумен начин в личен план, опитайте се да му въздействате. Бъдете по-внимателни в сърдечните си взаимоотношения.
29 ное 2020
Последни новини