Французин идва пеша до Кърджали за да се включи в общинската културна програма

Симон Боном

Под това провокативно заглавие младият французин Симон Боном, който е дългогодишен приятел на Арт движение КРЪГ, извървя пеша, на стоп и със самолет разстоянието от 3000 км между родния си град Клермон Феран, до Кърджали, като тръгна пеша от Франция на 15 септември и стигна в Кърджали на 3 октомври, за да се включи в общинската културна програма. Той нарича това пътуване „коктейл от градове”, а фотоапаратът му е запечатал градски събития и забележителности от Лион, Франкфурт, Кронмберг и Щутгард. С чувство за хумор той описва нестандартното си пътешествие: „Първата ми спирка беше Франкфурт – един град създаден от стопаджии, които след като са спрели тук, никога не са били в състояние да си тръгнат”. На 23 септември Симон пише в профила си във фейсбук: „Auf wiedersehen, Germany, Merhaba, Turquey!!!” и прекосява със самолет разстоянието от Щутгард до Анкара, откъдето се отправя отново пешком през историческите градове Невшехир, Памуккале и Кападокия до Истанбул. От Истанбул пристига с автобус до Кърджали с едно спиране в Пловдив. В Турция прави стотици фотоси и запечатва срещите си с десетки хора от спонтанните приятелства по пътя.

Симон Боном е 26-годишен културолог, който работи в Музея за съвременно изкуство в град Клермон Феран. Освен това е музикант и фотограф. Миналата година завършва културология в университета в Клермон Феран. Градът е главен административен център на регион Оверн, Централна Франция и съществува още преди нашествието на римляните. Смята се за столица на някогашните гали. На централния му площад авторът на Статуята на свободата в Ню Йорк Фредерик Огюст Бартолди е изваял скулптура на вожда на галите Верцингеториксг. Градът е домакин на един от най-популярните международни фестивали на късометражното кино, чието 35 издание се състоя през т.г. Тук е и административното седалище на компанията за автомобилни губи „Мишелин”. В града има два университета, няколко политехнически института и висше търговско училище.

Симон е страстен почитател на градовете, занимава се със съвременна градска среда и пътешествието му е продиктувано от страстта да разбере връзката между движимата и недвижимата част на съвременната градска култура. Той е отседнал в Арт къщата в Дъждовница, а в Арт галерията в Кърджали на 4 и 5 октомври ще представи пред млади хора огромния архив от своето европейско пътуване под надслов „Да достигнеш Кърджали”, което е част от културната програма за Дните на Кърджали. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини