България и Турция са обсъдили засилване на мерките по границата

Получихме ангажимент от турска страна, че ще засилят мерките по границата. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев на изслушване в парламента. „Проведох среща с министъра на вътрешните работи на Турция. Темата на това посещение бяха проблемите с кризата в Близкия Изток и основно бежанската вълна. Получихме ангажимент от турска страна да засилят мерките по границата и получихме уверение, че това ще стане. Потърсихме ускоряване на потвърждаването от турска страна на изграждането на тристранен център между България, Турция и Гърция на Капитан Андреево. Постигнахме съгласие за подписване на споразумение за създаване на двустранни патрули”, заяви Йовчев.
„Нямам доказателства, че властите в съседката ни прави нещо целенасочено. Те са пренасочили почти всичките си сили на сирийската си граница. Турция е обявила безвизов режим към съседните си страни и много сирийци отиват в нея като туристи”, каза още министърът.
„Част от проблема е свързана с това, че в Турция охраната на границата се извършва от три различни служби на три различни нива – от армията, от жандармерията и от полицията, което затруднява комуникацията между тях”, добави Цветлин Йовчев.

Източник: фокус

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини