Училище за бъдещи майки отваря врати в Кърджали

Училище за бъдещи майки „ДАР” ще бъде открито идващата седмица в Кърджали. То ще е към МБАЛ „д-р.Атанас Дафовски” и е създадено по идея на Теодора Каракостова, заместник-председател в Съвета на директорите на болничното заведение. В Кърджали отдавна бъдещите майки имат необходимост от център в който да получават специализирана здравна информация и практични съвети за своята бременност, раждане, кърмене и отглеждане на своето дете. Сега повечето се информират от Интернет, но е много по-добре те да получават знанията от акушеро-гинеколози и неонатолози, обясни Теодора Каракостова.

За училището е отделена зала на първия етаж в болницата в коридора срещу Инфекциозно отделение. Тя вече е оборудвана с мебели и технически средства за водене на лекциите. Има телевизор, мултимедия и видеоапаратура. Училище „ДАР” се създава със съдействието на завеждащите на Акушеро-гинекологично отделение и отделението по Неонатология към болницата. За лектори в него ще се привличат лекари от двете отделения, както и специалисти педиатри. В перспектива смятаме да каним и лектори от други здравни институции, съобщи Теодора Каракостова.За разгласа на новото начинание ще се разчита на личните лекари в града и на специалистите от болницата в Кърджали. Интересът вече е голям. Любопитното е, че в училището искат да се запишат не само бременни , но и жени, които искат да имат дете . Училището ще работи веднъж седмично и посещенията на лекциите и занятията са напълно безплатни. В плановете на неговите създатели влизат издаването на информационни материали, разпространението на информация в Интернет и създаването на групи в социалната мрежа. Ще бъдат провеждани и конкурси като „Най-красива бременна жена”, „Мис и мистър бебе”, „Най-грижовен татко”, „най-чаровно бебе” и други. Още преди официалното откриване деца от училищата в Кърджали са проявили интерес и подготвят рисунки на тема „Аз, мама и татко” , с които ще участват в своеобразен конкурс.

Нарекохме училището за бъдещи майки „ДАР”, защото детето е най-ценният дар в живота. Искаме да сме в помощ на всички млади семейства, които са решили да имат дете, каза Теодора Каракостова. За финансиране на дейността на училището тя дарява възнаграждението си като заместник-председател на Съвета към Борда на директорите на МБАЛ „д-р.Атанас Дафовски”.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини