Ритуално погребение на коне и каляска отпреди 25 века откриха край Свещари

Тракийска колесница на 2500 години откриха археолози край разградското село Свещари. Екипът от археолози, начело с проф. Диана Гергова намериха уникална тракийска колесница, теглена от два коня, при продължаващите разкопки край Свещари. Откритието е от ІV – ІІІ век преди Христа.

Находката е открита в югоизточната част на могила 28 А, намираща се на няколко метра от голямата Омуртагова могила. Там археолозите откриха останки от ритуално погребение на двуколесна каляска, заровена заедно с впрегнати в нея два коня. Следите от погребалната церемония са без аналог в нашата историография. Конете са били разположени в отделни правоъгълни саркофази с каменни възглавници под главите им. Скелетите на животните са добре запазени, като те са в изправен стоеж, главите и телата на конете са били специално укрепени още при погребението.

Находката дава информация за пищните погребални обреди, които са имали древните траки. В близост са открити множество бронзови елементи, съставляващи украсата на владетелския впряг.

Още е много рано да се правят заключения за вида на находките, заяви Диана Гергова. Тепърва ще се проучват предметите. Сигурно е, че погребалната церемония е част ритуалния живот на гетските племена, чиято столица е била в района на Свещарската гробница. Най-вероятно колесницата е заровена в земята в ІV- ІІІ век преди новата ера.

Десетките могили, осеяли платото край Свещари, повтарят разположението на звездите от съзвездието "Орион". Според Диана Гергова районът на археологическия резерват "Сборяново" крие още много тайни и безценни находки от ранно античната епоха. "Надявам се след като в две поредни години наши експедиции откриват тук безценни артефакти, държавата да подпомогне научните проучвания в района на "Сборяново", коментира ръководителят на експедицията, чийто колектив тази година получи само 10 хил. лв. бюджетни средства за разкопки.

Проф. Гергова отбеляза, че могилата, където е открита колесницата е била разрушена от иманярски изкопи. Тук е копано дълбоко с багери, като на дълбочина два метра в земята е намерена бутилка от минерална вода от 2001 година. Според нея това е един пример как не се опазва един национален резерват.

Това е първата двуколка с впрегнати два коня от трите тракийски колесници, открити в България. Другите две колесници, които обаче са четириколки, са открити  в Могиланската могила край Враца и в могилата Стрелча.

Проф. Гергова обясни още, че в Казанлъшката гробница има представена церемония как се поднася дървено сандъче, което е копие на намереното миналата година златно съкровище край Свещари. Също в стенописите на Казанлъшката гробница е изографисана и двуколка, която е водила погребално шествие и откритата находка край Свещари само потвърждава реалността на стенописите на Казанлъшката гробница, обясни професорът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини