Уволниха шефа на агенцията за бежанците

Директорът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков е освободен от длъжност, обяви на брифинг вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Министърът заяви, че решението е взето по три причини, но основният мотив е недостигът на места за бежанци.

Незадоволително се организират всички процеси по извършване на проучвания и предоставяне на статут на бежанец, а това създава условия за претоварване на местата за настаняване. Не добра е и организацията на работата в местата за временно настаняване на бежанци”, обясни Йовчев.

Като трети мотив за уволнението на Казаков той посочи незадоволителната работа на агенцията за взаимодействие с европейските организации, които могат да съдействат за справяне с проблема с бежанците. 

Агенцията ще бъде оглавена от Николай Чирпанлиев. По думите на вицепремиера той има голям опит, защото е работил и в Министерство на отбраната.

Според данните от началото на годината до края на септември месец 5815 души нелегално са преминали границата на България, като увеличението в сравнение със същия период за миналата година е 7 пъти. 2377 лица са задържани само през септември.

"В момента с 222 места е надвишен капацитетът в местата за настаняване, работи се по разкриването на нови 1500 места, това при добра организация ще се случи до един месец, но вероятно тези места ще се изчерпат за около месец", добави Йовчев.

Той подчерта, че драстично се увеличава и броят на семействата, които търсят закрила, като има остър недостиг на санитарно-хигиенни, почистващи и дезинфекционни материали. Има и проблеми, свързани с нормативното регулиране на заплащането на медицинската помощ за тези лица, преди те да са получили статут на бежанци.
Има нужда и от ремонти и разширяване на капацитета на съществуващите места, каза още вътрешният министър.

"Предварителните разчети показват, че ако се запазят темповете, с които се увеличават нелегално преминалите границата, до края на тази година средствата, които трябва да изразходваме, ще възлизат на 30 милиона лева", каза още Цветлин Йовчев.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини