5 °C

Ботевци по стъпките на Българската армия

Под патронажа на Областния управител на област Кърджали, Военен клуб, Регионален инспекторат по образованието и Туристическо дружество Кърджали, през почивните дни се проведе ученически поход „По стъпките на българската армия”, посветен на 100 годишнината от Балканските войни.

Началото на похода бе дадено в с. Пчеларово, там откъдето са започнали бойните действия за освобождението на Кърджали. За втора поредна година представителното тържество край паметника на загиналите през 1912-1913 г. в селото бе организирано от учители и ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев”. Отново прозвучаха емблематичните стихове от „Новото гробище над Сливница” от патриарха на българската литература-Иван Вазов, а младите ботевци, с истинско чуство на гордост, разказаха за събитията от есента на 1912 година. Те представиха мигове от историята на военните действия, чрез спомените на старите пчеларовци и трогнаха до сълзи събралото се множество. Раказвайки за историята на паметника и за военните действия по време на Балканската война, те показаха патриотизъм и активна гражданска позиция, поемайки отговорната задача да дадат началото на втория ученически поход „По стъпките на българската армия“. Танцът на Гвардейците на гимназията събра аплодисментите на публиката и развълнува наследниците на участниците във войната, в чиято памет е издигнат мемориалът в селото. Изявата на младите възпитаници на езиковата гимназия превърна деня в празник за всички жители на селото, които пазят в сърцата и умовете си споменът за тези дни.

Към събитията от Балканската война, събития, които олицетворяват българският дух и мъжество насочи вниманието на присъстващите и Станка Вълова, учител по история в ГПЧЕ „Христо Ботев” Кърджали и ръководител на клубовете „Млад историк” и „Родолюбие”. В словото си тя подчерта:

Да си българин не е въпрос на име, гражданство или произход! Да си българин е въпрос на воля, морал и усещане на принадлежност.Доказват го хилядите земеделци, занаятчии, чиновници и интелектуалци, които за една вечер се превръщат в истински войници и с героизма си накараха да замлъкне цяла Европа! В историята ни има много разтърсващи примери на единение, но най-доблестен е Балканската война, определяна като война на българските надежди. Нека преклоним глава пред генералите, офицерите и войниците, които изпълниха възрожденският завет и воюваха за свободата на своите братя от Източните Родопи, Одринска Тракия и Македония. Нека с поведението си бъдем достойни за своята история!”

Тържеството в с. Пчеларово бе уважено от полковник Владимир Лалов от Министерството на отбраната, майор Евгени Енчев –заместник началник на Областният военен отдел в гр. Кърджали, началника на РИО Кърджали Гроздан Колев, кмета на с. Пчеларово Маргарита Стойкова и отец Ангел Стаматов.

Представителният ученически отряд от ГПЧЕ „Христо Ботев”, заедно с отрядите на учебните заведения от областта, в рамките на два дни преминаха по стъпките на воините от Балканската война и положиха венци и цветя и на паметника на генерал Делов, паметника на руския лагер, Костницата на загиналите в Руско-турската и Балканската война и паметника на генерал-майор Никола Генев в гр. Момчилград, паметника на загиналите през 1912г. при Маказа и паметника на Освободителите в Кърджали. На заключителното тържество всички училища - участници в похода бяха отличени от областният управител на Кърджали за своето участие и за съпричастността им към събитията от историята, имащи важна роля за Освобождението на града и региона.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
04 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
04 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
04 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
04 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
04 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
04 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
04 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
04 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
04 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
04 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
04 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
04 дек 2020

Случаен виц

Последни новини