Акиф Акиф: Малките болници да бъдат субсидирани

Малките болници имат шанс да оцелеят единствено със субсидиране от страна на държавата или чрез публично-частно партньорство. В момента общинските лечебни заведения изпитват сериозни финансови затруднения, а общините – дефицит на човешки и финансов ресурс при издръжката им. Това заяви кметът на Момчилград Акиф Акиф по време на срещата в Деня на диалога между законодателната и местната власт. На форума участваха народни представители, кметове, зам.-кметове, представители на местната власт, които се включиха активно в дискусията. От община Момчилград присъстваха още заместник-кметът инж. Мехмед Фахри и секретарят Джейлан Сюлейман.

Кметът на Момчилград направи предложение за създаване на специална здравна комисия, която да следи отчетите и дейността на лечебните заведения, които са под крилото на общините. Идеята му бе приветствана от кмета на Крумовград Себихан Мехмед с допълнението за държавно субсидиране на общински болници в труднодостъпни или отдалечени райони.

Според Акиф Акиф трябва да се обърне по-голямо внимание върху проекти за насърчаване на частния сектор и разкриване на нови работни места, например чрез създаване на специализирани отдели към общините. Кметът изрази позиция относно незаконните жилищни сгради и заяви, че събарянето им трябва да се извършва от ДНСК, а общината да сигнализира при нередности.

Той каза още, че срокът за обследване на общински сгради, кандидатстващи по европрограми трябва да бъде увеличен, за да не се налага на общините ежегодно да заделят средства за прегледа на състоянието им.

Градоначалникът изрази мнение за Закона за тютюна и тютюневите изделия и призова издаването на разрешенията за търговия с тютюневи изделия да се извършва от местната власт. „По-приемливо и логично е дребен търговец на цигари да издаде разрешителните документи в общинска администрация, вместо да изминава десетки или стотици километри до най-близката митница”, посочи Акиф.

Секретарят на община Момчилград Джейлан Сюлейман предложи да се определи единен разходен стандарт за издръжка на извънучилищните звена, както и да се увеличат държавните средства за средищните училища. „Така ще се осигури столово хранене на всички обхванати ученици в целодневната организация на учебния ден”, аргументира се Сюлейман.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини