1 138 в Ардинско искат енергийни помощи

1 138 молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление тази зима са приети до момента в Дирекция „Социално подпомагане” в Ардино, съобщи директорът Цветомир Хаджиев. Той уточни, че всичките са за отпускане на пари за закупуване на твърдо гориво. Най-много са в Ардино, следват Бял извор, Горно Прахово, Жълтуша. До момента одобрение са получили 691 желаещи, а издадените заповеди за отказ са 225. Основната причина за отказите е, че средномесечният им доход за предходните шест месеца преди месеца на подаване на молба-декларацията е бил над диференцирания минимален доход за отопление. За петте месеца през отоплителния сезон социално слабите ще получат по 328,60 лв.

„Към настоящия момент, в резултат на повишаването на границите на минимален диференциран доход за отопление за лица и семейство с 15 %, броят на отказите е с около 3 % по-малък в сравнение с миналата година”, уточни Хаджиев.

Досега в Ардино няма подадени молби-декларации за получаване на целева помощ за отопление с електроенергия, твърдо гориво в натура (дърва и въглища за огрев) или природен газ. Кампанията за приемане на молби за целеви помощи за отопление започна на 1 юли и ще продължи до края на месец октомври.

29-годишният Нури Сефер от Правдолюб за пръв път поиска целева помощ за отопление и се надява да получи. Той сподели, че е ерген и безработен.
Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини