„Славейков” представя Кърджали в Европейската нощ на учените

Двама славейковци Иван Герганов и Джансуа Али от школата по математика с ръководител Вълчо Милчев ще участват в конкурса за млади таланти в рамките на Европейската нощ на учените. Събитието е насрочено в София на 27 септември в Националния дворец на културата. Джансуа и Иван са сред 14-те финалисти от цялата страна. Европейската нощ на учените е ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма "Хора".

Според регламента, журито ще извърши едно общо класиране за всички направления: ИКТ, природоматематическите, инженерните и медицинските науки. От 14-те финалисти петима са с теми по математика: двамата кърджалийци и по един от Софийската математическа гимназия и от математическите гимназии в Пловдив и Пазарджик.

Конкуренцията е много силна, защото се очаква 3-ма да бъдат класирани за световния конкурс в САЩ, насрочен слeд няколко месеца.  

Европейската нощ на учените тази седмица става завършек за една изключително успешна година за двамата млади математици. Те бяха сред лауреатите на Националния конкурс за ученически проекти по математика и информатика, проведен по време на пролетната конференция на Съюза на математиците в България. След това Джансуа спечели първо място в международния конкурс „Математика и проектиране” в Москва. Малко по-късно Иван бе отличен в Националния конкурс „Млади таланти” и включен в състава на България, който миналата седмица успешно представи нашата страна на Световното младежко научно изложение INTERNATIONAL EXPO SCIENCEТ2013 в Абу Даби.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини