Откриват ГКПП „Маказа-Нимфея” днес

На 9 септември ще бъде открит ГКПП "Маказа-Нимфея", съобщиха от Министерството на външните работи.

Пътят през прохода Маказа ще свърже Кърджали с гръцкия град Комотини.

Новият ГКПП "Маказа-Нимфея" ще създаде възможности за по-интензивни контакти между хората от двете страни на границата и за засилване на туристическия и търговски обмен.Трасето е част от трансевропейския коридор номер девет и осигурява най-прекия достъп от Централна България до бреговете на Бяло море.

МВнР, в рамките на активното взаимодействие с гръцката страна, договори откриването на ГКПП "Маказа-Нимфея" за МПС за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места без това на водача, и на товарни превозни средства, които не превишават 3,5 т, пишат от министерството.

Договорените категории са на базата на европейската директива 2007/46 и на съществуващата готовност на двете страни към момента.С разширяването на инфраструктурното ни свързване с южната ни съседка България продължава прагматичното двустранно сътрудничество с Гърция в духа на съществуващите отлични добросъседски, партньорски и съюзнически отношения.

Двете страни се ангажират да въведат в експлоатация в пълен обем ГКПП "Маказа-Нимфея" във възможно най-кратък срок, като доизградят пътната инфраструктура за тежкотоварен трафик.

След завършването на връзката с магистралата Виа Игнатия новият път ще поеме голяма част от превоза на стоки между България и Гърция.

Проходът Маказа е затворен веднага след Втората световна война. Споразумения за неговото откриване беше подписано през 1995 година, но бяха необходими 18 години това да се случи.

Източник: vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини