6 °C

Предупреждения и въпросителни около ГКПП Маказа-Нимфея

Областният управител на ГКПП-Маказа

Областният управител на Кърджали Бисер Николов се обърна с предупреждение към българските шофьори за солените глоби, които гръцката пътна полиция налага при нарушения, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали.

Гръцки медии съобщават за готвена от техни строители блокада на ГКПП Маказа-Нимфея заради неизплатени за 5 месеца заплати. Бизнесът в Северна Гърция очаква по-слаби приходи в собствената си търговия заради ниските цени на стоките у нас и се надява новата връзка през границата да не се превърне в проклятие. За 10,30 ч. на 9 септември, понеделник, е насрочена церемонията по откриването на новия ГКПП, десетки жители на Кърджали стягат автомобилите си, за да стъпят в Комотини. Със старото име на гръцкия град Гюмюрджина е свързана съдбата на много тракийски бежанци, заселили се в българската част на Родопите.

Писателят Никола Инджов написа във Фейсбук: "Утре отварят за автомобили прохода Маказа. В есента на 1944 година по този проход от Гюмюрджина /Комотини/ към стара България преминаха хиляди беломорски българи, трижди прокуждани от родните си места само за половин век – разорението след Балканската война /1913/, обезбългаряването на Тракия по клаузите на Ньойския договор /1924/ и в резултат на Техеранската конференция /1943/. Аз бях един от бежанците, тогава осемгодишен…"

Отварянето на българо-гръцката граница при прохода Маказа е не само сантимент, но и повод за тревожни въпроси от страна на гръцкия бизнес. "Пътят, който свързва Комотини със сърцето на Балканите" – под това заглавие в. "О хронос" публикува статията си в броя от 7 септември т.г. В нея се описват точните разстояния и времето при пътуването по новата пътна връзка от Комотини. "До Кърджали са 78 км, на 1 час и 10 мин. До Хасково - 124 км, на 1 час и 50 минути шофиране. Димитровград - 140 км за 2 часа, Стара Загора - 183 км за 2 часа и 30 мин. До Пловдив през хасковските Минерални бани - 185 км, на 2 часа и 40 мин. Сливен - 250 км, 3 часа и 15 мин. Ямбол 267 км, 3 часа и 30 мин. София 322 км за 4 часа. Бургас /през Стара Загора/ 345 км, 4 часа. Русе /Дунав мост/ 405 км за 5 часа и 30 мин. Букурещ /Румъния/ 465 км, 6 часа и 30 мин. Отварянето на 5-ия ГКПП на границата между Гърция и България Комотини в крак с напредъка. Само след 6 часа водачите по магистралата Комотини - Нимфея - Маказа ще стигнат до сърцето на Балканите", се подчертава в публикацията, наред с полезната информация.

В нея е цитиран председателят на Търговско-промишлената камара в област Родопи Никос Ангелидес, който прогнозира промени в търговските и потребителските стереотипи. "Новата вертикална ос отваря огромен пазар с продукти и услуги, но и потоци от хора. Перспективата е да се променят търговските и потребителските навици. Целта трябва да бъде новият път от благословия да не се превърне в проклятие", казва представителят на бизнеса. Според него съществува основателен страх от навлизането на български търговци, тъй като "въпросът за незаконната търговия и контрабандата на България е ужасна рана". Поради този страх преди година Гърция е мобилизирала властите си и е прибегнала към радикални мерки след установени нарушители, пристигнали в Ксанти през ГКПП край Златоград.

"Светът вече гледа повече цената, отколкото качеството на продукта. Покупателната способност на гърците е съвсем различна и пътят се отваря в момент, когато светът се опитва да намери най-евтините стоки с най-ниско качество, поради това е опасно канализирането към Севера. Но ние не можем да спрем създаването на новите пътни връзки, отварянето на икономиките, свързването на обществата", коментира Ангелидес пред гръцкия "О хронос".

Бизнесът в южната ни съседка прогнозира интензивен трафик на хора и товари, но настоява да бъдат защитени правилата на здравословната търговия. Проучванията там предвиждат, че в рамките на една година през новия ГКПП Маказа-Нимфея ще преминат до 1,5 млн. души само от Родопския регион. Производственият директор във водеща фирма от хартиената промишленост Парис Гравуниотис акцентира на възможността за по-бърз транспорт на стоковите товари, както и на шанса за учредяване на общи българо-гръцки структури. "Със сигурност идват близки пазари и хора, това е положително, но е спорен отзвукът след отварянето на пътя. Но европейските политики повеляват изграждането на пътните оси, мрежите винаги допринасят за развитие. Без магистрали не може да има растеж, без тях имаме влошаване на физическото състояние на стоките и увеличаване на разходите за транспорт", твърди Гравуниотис.

Председателят на Асоциацията на търговците в Комотини Антъни Франциз смята, че още е рано да се прогнозира наплив на купувачи в гръцките магазини отвън. "Не може да се гадае положителен или отрицателен ще бъде ефектът от отварянето на пътя, собствениците на магазини в Комотини са в очакване. Не е ясно дали преминаващите през ГКПП ще спират в нашия град или само ще минават транзитно, както това става в Ксанти след граничния пункт край Златоград. Разбира се, затворени граници не може да съществуват, надяваме се да се вдигне потреблението", коментира лидерът на търговците.

Според него отварянето на новия път наистина ще осигури неограничен и лесен достъп за потребителите и компаниите до продукти, предмет на различни такси и ДДС. "Но това създава конкурентен недостатък за гръцки фирми и гръцки продукти, и значителна загуба на приходи от гръцката общественост. Въпреки, че пътят ще пропуска само малки превозни средства, това поставя в по-неблагоприятно положение останалите индустрии и занаяти. Така Комотини ще бъде транзитна територия, която от години засяга нашите региони", посочва Франциз.

Представители на едрия бизнес в Кавала смятат, че пристанището в Солун тепърва ще понася тежки загуби, тъй като товарите ще се насочат към това в Александруполис. Дългогодишният натиск на гръцките индустриалци върху правителствата е причината за забавянето на проекта и вечно отлаганото отваряне на тази нова пътна връзка, коментираха бизнесмени от Търговско-промишлената палата в Кавала, настояли за анонимност.

Въпреки предварителните страхове и съмнения, лентата на ГКПП Маказа-Нимфея ще бъде прерязана утре, заяви областният управител на Кърджали Бисер Николов. Той препоръча на шофьорите да спазват всички правила за движение по пътищата, пътни знаци, ограничения на скоростта и задължително да ползват колани. До изграждането на новата пътна отсечка /втори етап от строителството на пътя/ от разклона при спирка Джебел до Подкова тази есен туристите на наша територия могат да преминават по пътя Кърджали-Джебел-Кирково-прохода Маказа.

Николов предупреди, че за превишаване на допустимата скорост с до 20 км/ч. налаганата глоба в Гърция е 40 евро, при превишение с над 20км/ч. е 100 евро, с над 30км/ч. - 350 евро. При неправилно изпреварване, преминаване на червен светофар, неспазване на знака "Стоп" или обратен завой на непозволено място – 700 евро, 2 000 евро е глобата за антирадарно устройство. Забранено е не само ползването, но и наличието на антирадарно устройство в автомобила. 80 евро е налаганата санкция за спиране на непозволено място, 150 евро – при спиране на местата за инвалиди, 100 евро при използване на мобилен телефон по време на шофиране. 150 евро е глобата, ако не ползвате колан в автомобила. За управление на МПС, на което е монтиран теглич, но не се използва по предназначение, глобата е в размер на 120 евро. Наложената глоба се намалява до 50 на сто при плащане в 10-дневен срок, подчерта Бисер Николов.

Той и областният управител на периферия Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис ще прережат утре лентата, а пропускателният режим ще бъде въведен веднага след церемонията.

През ГКПП Маказа-Нимфея ще могат да преминават превозни средства за превоз на пътници, включващи не повече от 8 места /без това на шофьора/, както и товарни МПС с тегло до 3,5 тона. /БГНЕС

Кърджали / България 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини