Милко Багдасаров: Делегираните бюджети на този етап нямат алтернатива

 Делегираните бюджети няма да бъдат премахнати, но усъвършенстването им като система на финансиране в образованието е един от приоритетите на Министерството на образованието и науката. Това е заложено и в програмата на министър-председателя Орешарски, това е и приоритет, който министър Анелия Клисарова изложи пред комисията по образованието в парламента. Според мен преминаването към формата на делегираните бюджети през 2008 г. беше преломен момент в начина на финансиране и той в много голяма степен доведе до успокояване на системата. Отговорността премина изцяло нъм училищните ръководства, което позволи да се увеличат учителските заплати и значително да се подобри материално техническата база. Самият факт, че след голямата учителска стачка през 2007 г. не е имало протестни действия, е показателен, че системата работи и като цялостна философия, и като практика.

При прилагането на делегираните бюджети в един вече дълъг период наблюдаваме и редица слабости. Според мен обаче те са от локален характер. И са резултат от неприлагане на възможностите, които дава системата.
Все пак сега се налага усъвършенстване. Може би заради малките училища, които заради по-малкия брой деца получават по-малко средства и са недофинансирани, а разходите им в учебния процес не са по-малки, макар че според мен просто не се използват възможностите, които дава системата. На много места са отговорни общините, които трябва да разпределят по подходящ начин парите, защото те най добре познават проблемите на всяко едно учебно заведение.А може би и за да отговорим на новите задачир които стоят пред нашето  образование в контекста на европейските перспективи на България

Така че трябва да е ясно: Делегираните бюджети нямат алтернатива в системата на образованието.

 Милко Багдасаров – зам.- председател на комисията по образование и наука в НС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини