Над 1000 души се стекоха на големия събор „Елмалъ баба текке”

Депутати, кметове и зам.-кметове на общини, представители на местната власт се стекоха на големия събор „Елмалъ баба текке” край момчилградското село Биволяне. Традиционното мае, което се провежда през първата седмица на септември открива есенните събори в община Момчилград, които са общо 11 на брой.

На днешния ден интересът към „Елмалъ баба текке” бе значително по-голям в сравнение с миналата година. Ежегодно тук гостуват стотици души не само от региона, но и от различни краища на страната, споделиха организаторите от сдружение „Джем – Южна България”. По думите им на маето край Биволяне днес са присъствали над 1000 души. Сред тях и любопитни туристи, дошли да разгледат светилищата Татул и Харман кая.

Сред гостите, уважили традиционния събор бяха кметовете на Момчилград, Кърджали и Джебел Акиф Акиф, Хасан Азис и Бахри Юмер, депутатите Ердинч Хайрула, Мустафа Ахмед и Мехмед Атаман, както и зам.-областният управител Муса Юсуф.

Водени от Председателя на „Джем – Южна България” Мустафа Мустафа и Мехмедали деде, духовен водач на алианската общност в Южна България, гостите разгледаха обновения през 2011 година уникален религиозен комплекс, състоящ се от джамия, медресе и тюрбета на духовни лица.

Десетки жители от региона се възползваха от възможността да споделят проблемите си пред народните представители и местната власт.  Те пък обещаха да окажат съдействие при разрешаването им.   

В рамките на събора се проведе благотворителен търг, а програмата продължи с музикални изпълнения на местна група. Беше отслужена благодарствена молитва за организирането на маето. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини