Ардински самодейци участваха в Първия балкански фолклорен фестивал в Неделино

Самодейците към Народно читалище „Родопска искра” в Ардино взеха участие в Първия балкански фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен в Неделино.

Надпяването в родопския град се провежда за 12-ти път, но тази година от национален прерастна в балкански заради участията на самодейни групи и състави от шест балкански държави – Турция, Гърция, Македония, Молдова, Сърбия, Румъния. Участниците са общо близо 4000 – 107 състава и 80 индивидуални изпълнители.

Фолклорното събитие има конкурсен характер, и се оценява от професионално жури с председател Галя Асенова, актриса и водеща. Първенците ще получат медали и плакети, а всички останали грамота за участие. В първия ден на сцената се качиха над 15 читалища от различни краища на страната.

Ардинските участници се радваха на засилен зрителски интерес. Сред многобройната публика имаше и много ардинчани, включително и зам.-кметът на общината Изет Шабан. Те с бурни аплодисменти подкрепиха изпълненията на нашите самодейци.

Оркестърът за местен турски фолклор с ръководител и солист Юксел Исмаил за пореден път обра аплодисментите на многобройната публика с грандиозното си представяне, подготвено с много репетиции, труд и усилия. Достойно бе и представянето на женската фолклорна група с ръководител Светла Семерджиева. Дамите от Ардино също спечелиха овациите на препълнения площад с изпълненията на популярните родопски песни „Проводи ма, майчинко” и „Момне ле, мари хубава”.

Формация „Балканика” с хореограф Никола Величков представи родопски танц и чичово хоро,

Кметът на Неделино остана възхитен от разнообразната програма на читалище „Родопска искра”. „Имате прекрасни танцьори и самодейци. Мисля, че художествените ръководители в читалището са професионалисти, които знаят да подготвят перфектно групите си. Нямам думи за Ардино. Вие сте перлата на Родопите. Ако всяка една община си гледа работата като вашата резултатите ще бъдат винаги отлични”, заяви кметът Беширов. Той връчи на ръководителите на ардинските групи грамота за участие. От своя страна  от името на общинското ръководство и читалищното настоятелство председателят Юксел Исмаил връчи на неделинския кмет сувенир със символа на духовното средище.

За празничното настроение на многобройната публика пя известната народна певица Росица Пейчева. В централния площад на Неделино се извиха кръшни хора.

Проявата ще продължи до неделя, когато ще бъдат обявени и победителите.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини