За първи пьт училище Кърджали ще се топли със синьо гориво

От тази учебна го­дина Професионална­та гимназия по елек­троника и електро­техника "Капитан Петко войвода" в Кър­джали минава на синьо гориво. "В мо­мента започнаха 72- часовите проби на котела и инсталация­та. Ако всичко мине успешно, ще се сме първото училище в област Кърджали, ко­ето се газифицира", обясни директорът Петко Кушлев. Ця­лостният ремонт възлиза на 260 хил. лв.

В учебното заведе­ние е подготвен и още един проект за използване на фото- волтаични системи. На този етап се тър­си финансиране за не­говата реализация. Използването на газ и алтернативни из­точници за ток са част от мерките за енергийна ефектив­ност, по които рабо­ти ръководството на гимназията от ня­колко години.

В гимназията това лято бе реализиран ус­пешен прием по нова­та специалност "Автомобилна мехатроника". Възпитаниците от няколко години про­веждат учебни прак­тики в Германия, Испа­ния и Португалия. Пре­подаватели от гимна­зията през ваканция­та бяха на едносед­мично обучение в "Ев­ропейската организа­ция за ядрени изслед­вания" (СЕР1М) - най-го­лямата в света лабо­ратория по физика на елементарните час­тици.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини