Най – успешните спортисти на Момчилград

От Момчилград тръгва пътят на най-успешните спортисти, утвърдили се на европейска и световна сцена. Прохладният и чист въздух на Родопите е заредил със спортен дух и хъс за победа родени шампиони като Наим Сюлейманоглу, Халил Мутлу, Петър Стойчев и Даниела Гергелчева.
Спортът в Момчилград бележи своя разцвет в края на 90-те години на миналия век. Футболът, тенисът на маса и вдигането на тежести са сред най-популярните за местните хора. През тези години знаменити успехи на световната арена вече жънат легендарните щангисти Наим Сюлейманоглу и Халил Мутлу. Спортната зала в Момчилград се превръща във втори дом за младежи, амбицирани до краен предел за победи и слава. Сюлейманоглу е роден в село Птичар, а Мутлу – в село Постник. Двамата безспорно са считани за едни от най-великите спортисти за всички времена. Успехите им са повече от впечатляващи. Наим Сюлейманоглу е трикратен олимпийски шампион и седемкратен световен шампион. Подобрил е 46 пъти световни рекорди. Халил Мутлу печели три златни медала на Олимпийски игри, освен това е многократен световен и европейски шампион.
В Момчилград е роден и най-успешният български плувец Петър Стойчев. Носител е на 11 поредни световни купи по маратон. Бил е министър на физическото възпитание и спорта в служебния кабинет на премиера Марин Райков.
Тенисът на маса е спорт с традиции в Момчилград. Успехите на състезателите от този спорт продължават и до ден днешен. Даниела Гергелчева е европейски шампион по тенис на маса и една от най-добрите тенисистки в света в края на 80-те и началото на 90-те години на XX век.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини