Преди век Мустафа Аликоглу изкла 90 черничевци в селския храм

Венци за загиналите

   Деведесет жители на село Черничево, Крумовградско, предимно жени и деца са били безжалостно изклани през август 1913 г.по време на разорението на тракийските българи. Повечето от тях били избити в селската църква, а други се простили с живота си в домовете си. Храмът и много къщи били опожарени. Укрили се в гората жители на селото успели да запазят живота си.

  Касапинът на черничевци е Мустафа Аликоолу, който предвождал чета от триста башибозуци от село Химитли, Гюмюрджинско.

   И днес сто години по- късно споменът за клането е жив. Стотици се събраха на 24 август да отбележат годишнината от трагичните събития в село Дотлу,  както е старото име на селището. Бе организирана поменна трапеза и курбан за 400 души. Организатори бяха Народно читалище „Бяло море 1929 г.”, Тракийското дружество в Черничево, кметството в селото.В Черничево дойдоха видния български историк академик Георги Марков, съпредседател на Дружба „Родина”, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, областният управител на Кърджали Бисер Николов, секретаря на Дружба „Родина” Димитър Димитров, писателят Никола Инджов, първият черничевец с висше образование Павел Харитов, зам.-кметът на община Крумовград Мария Христозова, доц.Георги Митринов от БАН и др.

   Академик Марков разказа пред присъстващите за разорението на тракийските българи през Междусъюзническата война през 1913 г.

  Село Черничево има богата история. За първи път се споменава в османските архиви през 1527 г. Но археологическите находки сочат,че тук живот има много по-рано. В околностите на селото в местността Хамбар дере е некрополът от долмени от Х-V в.пр.Хр. Намирани са монети от времето на елинистическият владетел Лизимах от ІІІ в.пр.н.е., както и на римски императори. Открита е и голяма колективна находка от 40 сребърни гроша на българските владетели Иван Александър и синът му Михаил.

   В османския период е изградена църквата на селото. Това става в средата на 19 век. Училището е от 1881 г.Сто години по късно е наградено с орден „Св.св.Кирил и Методий”. През 1929 г. е създадено и читалището „Бяло море”.

  Черничевци  участват активно в национално-освободителните борби през 1901-1903 г.

 Пазители на паметта на селото днес са краеведа Георги Станков и председателя на читалището Динко Дяков, които бяха двигатели на честването.

Георги Кулов

Гостите
Съборът
Фолклорът
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини