8 °C

Светилището на Орфей - място в което лесно се влюбваш и трудно забравяш

Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. Гроб с ориентация изток-запад, всечен в масивна канара, издялана като пресечна пирамида заема централното и най-високо място на скалния връх. На южната страна на скалата е издълбан друг подобен гроб, разположен в полусферична ниша. Самата ниша е покрита с арковиден свод, издълбан в камъка. Изсечено в скалите тържествено стълбище, състоящо се от осем стъпала, води към двата гроба. По съседните канари са оформени култови площадки, стъпала към тях, ниши, системи от улеи и басейни за събиране на течност.

 В скалите има построена яка крепост. По-късно тя е разширявана и преустройвана многократно. Специално водохранилище е издълбано в подземен етаж на четириъгълна кула. Друго пък е издълбано изцяло в скалите и се намира на 5 метраот кулата. През Средновековието вероятно е имало и църква. Открити са две колони с изобразени релефно кръстове. Самото средновековно селище се е намирало в полето пред крепостта и под съвременното село, близо до реката. 
Но освен изобилната тракийска керамика в светилището се откриват находки от Мала Азия, крайбрежието на Мраморно море и егейските острови. Това показва, че почитаният там обожествен цар жрец е бил известен не само в Родопите и Тракия, а и на много места в тогавашния цивилизован свят. Такъв митологичен герой може да бъде само Орфей.

Великолепен поет и певец, Орфей си съперничил дори с бога на музиката и песните, Аполон. Невероятният му глас омайвал всички живи същества, а по време на похода на аргонавтите за златното руно заглушил опасната песен на сирените и спасил героите. Орфей често се изобразява с китара или лира, от чиито струни изтръгвал вълшебни звуци, каращи горските животни да вървят подир него; скали и планини да се движат; дивите зверове да лягат в краката му.

От гръцките митове е известна драматичната любов на поета към прекрасната дриада Евридика. Ухапана от отровна змия, красавицата умира в деня на тяхната сватба. За да я спаси, Орфей слиза в подземния свят на бог Хадес и трогва всички с тъжните си песни. Той успява да убеди господаря на душите да му върне любимата, но на връщане не спазва условието да не я поглежда до дневната светлина, заради което я загубва завинаги. Този епизод е пряко свързан със смъртта на Орфей. Той вече пренебрегвал женската красота, заради което е убит от жените-вакханки по време на мистериите в чест на бог Дионис.  

Легендата за погребението на прочутия певец, прорицател, цар, жрец, лечител Орфей може да бъде свързана с извършеното някога погребение на Татул. Когато вакханките на бог Дионис разкъсват Орфей, тялото му е изгорено, а прахът му е положен върху висока колона. Така и в смъртта си той остава близо до боговете, а в същото време слънцето не докосва неговите тленни останки. Според друга легенда бог Дионис дарява Харопс, дядото на Орфей, с царство, за да се отблагодари за получената от него помощ. Освен власт и земи той имал достъп и до тайнствените мистерии и обреди в чест на божеството, които предал на своя внук, а той овладял магическите познания до съвършенство. Орфей събирал мъжете на мистериозни церемонии тайно от жените им, като ги отдалечавал от дома с дни наред.

 Орфическите мистерии се правели само от посветени, а това били единствено мъже. Тайнствата ставали в затворени общества и скрити места, недостъпни за погледа на останалите хора(скали и пещери). Те били придружени с хорови песни и мимически игри. Кулминации представлявали символичната смърт на царя-жрец, отъждествявана с разкъсването на Дионис от титаните, и също символичното зачатие на богинята-майка, даващо началото на живота. Първата се осъществявала чрез кръвната жертва на бик, кон, козел, а понякога и хора. Зачатието пък се реализирало с масово съвъкупление на мъже и жени.

Певецът трябвало да заплати скъпо за божествените си умения. Разгневени тракийки се наговорили да го убият и да върнат съпрузите си вкъщи. И за да са сигурни, че няма да възкръсне от отвъдното, разкъсали тялото му, според някои на седем части, и ги разхвърляли на различни места. Но всесилните богове ги наказали със суша и глад. Това принудило жените да потърсят късовете от тялото на героя, за да ги погребат. Но намерили само главата, която продължавала да пее… Погребали я и насипали отгоре голяма могила. Друго предание сочи, че главата и лирата на певеца били хвърлени в река Марица. По водата музикалният инструмент, с който Орфей омайвал хора и животни, достигнал до остров Лесбос в Егейско море, а по-късно в този регион се създал силен култ към тракиеца. Всички находки говорят за това, че местността около Татул се е смятала за свещена от дълбока древност до днес.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини