Гласувайте за Перперикон или светилището на Орфей край Татул

Областният управител на Кърджали Бисер Николов подкрепи кампанията  за новите чудеса на България. Той призова кърджалийци да участват във вота. Кампанията популяризира културно-историческото наследството и дава стимул за развитието на туризма в региона, заяви Бисер Николов.

Гласувайте за Перперикон или за Татул, които са сред  50-те  големи обекта, предложени от ръководителите на археологически екипи, директори на музеи, експерти в общините и министерствата.

Може да подкрепите скалния град на траките или светилището на Орфей на сайта "Чудесата на България" www.bgchudesa.com и на  уебсайта на  Информационна агенция „Стандарт Нюз” и в. „Стандарт” www.standartnews.com

Как да гласувате:

1. Изберете своя фаворит от списъка.
2. Въведете имейла си.
3. Потвърдете вота си чрез имейла, който сте получили в пощенската си кутия, за да се отрази гласът ви.

Скалният град на траките Перперикон е разположен  край с. Горна крепост, на около 20 км северно от  гр. Кърджали. Комплексът включва дворец-светилище от VI-V в. пр.н.е., укрепена тракийска крепост, селище и кръгъл храм - прорицалище. Смята се, че тук е била една от столиците резиденции на тракийските царе.

Един от уникалните мегалитни паметници на Европа се намира край село Татул, на 20 км от Момчилград. Скалното светилище е изсечено в монолитен каменен блок, а неговият връх е оформен като пресечена пирамида. На връхната площадка е издълбан четириъгълен саркофаг, ориентиран на изток.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини