Млади астрономи са в Източните Родопи в очакване на Персеидите

Астрономическият лагер в курорта „Белите брези” край Ардино се готви да посрещне нощта на Персеидите, в готовност са 8 телескопи с различни показатели и възможности, предаде кореспондентът на БГНЕС. Ръководителят на лагера Агоп Узунбохосян, който е директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали, уточни, че наблюденията на небесните тела и явленията са от 43 години насам и са традиция, която събира деца в ученическа възраст от цялата страна. „По-лесно ми е да кажа откъде нямаме участници – само от Югозападна България, иначе от София, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Сливен, Враца, Плевен и мн.др. редовно се включват. Страхотно е, че интересът към астрономията и астрофизиката не намалява през годините. Пристигат наши деца от цял свят – студенти и докторанти в чужди университети като Дъръм, Великобритания, парижкия „Мария и Пиер Кюри”, Хайделберг, Германия, Масачузет, САЩ, Ирландия. Разбира се, имаме и студенти от Софийския университет”, разказа Узунбохосян.

Тази година 55-имата участници са обучавани от 10 преподаватели, сред които проф. Светлин Тасев от Принстън и проф. Георги Граховски от Лийдс, Англия, както и техни колеги от Института по астрономия при БАН. Участниците се запознават с управлението на цифровите наблюдателни камери и с обработката на получените изображения. Темпото е денонощно, фотографическите наблюдения изискват снимки, например, на променлива звезда през цялата нощ през определени интервали от време. А после през деня със специална компютърна програма се изчисляват спадовете и покачването на блясъка на звездата. Всяка година резултатите от проучванията се изпращат в Международната метеорна организация с център в Брюксел. Лагерниците от школата на „Белите брези” са част от огромната група наблюдатели, пръснати по целия свят.

Звездобройците тази година се базираха в курорта на 2 август, а на 15-и ще се разделят. Успоредно с изучаването на Персеидите върви програмата на школата за наблюдение на небето със съвременна апаратура. Всяка година обаче пред организаторите на астрономическия лагер се изпречват проблеми с финансирането и се справят с помощта на спонсорства и дарения от фирми. „Трудно ни е много с осигуряването на средствата както за лагера, така и за оборудването. Школата не разполага с мултимедиен проектор и дори с един лаптоп, каквито има във всяко селско училище! Нямаме екран, ползваме една стара карта на света за такива цели по време на обученията. Децата пристигат със собствени компютри, с тях обработват всички изображения и данни”, каза Агоп Узунбохосян.

Тази вечер още при падането на мрака се очаква особено голяма активност, максимумът на падащите звезди ще бъде в първата част на нощта. Точката, от която излизат Персеидите обаче ще бъде ниско над хоризонта и обикновените наблюдатели, невъоръжени с подходящата техника, няма да имат шанса да се насладят на феноменалната красота, обясни астрономът Узунбохосян. Но около полунощ метеорният дъжд ще бъде достъпен и с просто око, допълни той.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини