2 °C

Млади астрономи са в Източните Родопи в очакване на Персеидите

Астрономическият лагер в курорта „Белите брези” край Ардино се готви да посрещне нощта на Персеидите, в готовност са 8 телескопи с различни показатели и възможности, предаде кореспондентът на БГНЕС. Ръководителят на лагера Агоп Узунбохосян, който е директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали, уточни, че наблюденията на небесните тела и явленията са от 43 години насам и са традиция, която събира деца в ученическа възраст от цялата страна. „По-лесно ми е да кажа откъде нямаме участници – само от Югозападна България, иначе от София, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Сливен, Враца, Плевен и мн.др. редовно се включват. Страхотно е, че интересът към астрономията и астрофизиката не намалява през годините. Пристигат наши деца от цял свят – студенти и докторанти в чужди университети като Дъръм, Великобритания, парижкия „Мария и Пиер Кюри”, Хайделберг, Германия, Масачузет, САЩ, Ирландия. Разбира се, имаме и студенти от Софийския университет”, разказа Узунбохосян.

Тази година 55-имата участници са обучавани от 10 преподаватели, сред които проф. Светлин Тасев от Принстън и проф. Георги Граховски от Лийдс, Англия, както и техни колеги от Института по астрономия при БАН. Участниците се запознават с управлението на цифровите наблюдателни камери и с обработката на получените изображения. Темпото е денонощно, фотографическите наблюдения изискват снимки, например, на променлива звезда през цялата нощ през определени интервали от време. А после през деня със специална компютърна програма се изчисляват спадовете и покачването на блясъка на звездата. Всяка година резултатите от проучванията се изпращат в Международната метеорна организация с център в Брюксел. Лагерниците от школата на „Белите брези” са част от огромната група наблюдатели, пръснати по целия свят.

Звездобройците тази година се базираха в курорта на 2 август, а на 15-и ще се разделят. Успоредно с изучаването на Персеидите върви програмата на школата за наблюдение на небето със съвременна апаратура. Всяка година обаче пред организаторите на астрономическия лагер се изпречват проблеми с финансирането и се справят с помощта на спонсорства и дарения от фирми. „Трудно ни е много с осигуряването на средствата както за лагера, така и за оборудването. Школата не разполага с мултимедиен проектор и дори с един лаптоп, каквито има във всяко селско училище! Нямаме екран, ползваме една стара карта на света за такива цели по време на обученията. Децата пристигат със собствени компютри, с тях обработват всички изображения и данни”, каза Агоп Узунбохосян.

Тази вечер още при падането на мрака се очаква особено голяма активност, максимумът на падащите звезди ще бъде в първата част на нощта. Точката, от която излизат Персеидите обаче ще бъде ниско над хоризонта и обикновените наблюдатели, невъоръжени с подходящата техника, няма да имат шанса да се насладят на феноменалната красота, обясни астрономът Узунбохосян. Но около полунощ метеорният дъжд ще бъде достъпен и с просто око, допълни той.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
02 дек 2020
Последни новини