Създават мощен смъртоносен щам на птичия грип в лабораторни условия

Понякога за справянето с опасен вирус е необходима драстична и на пръв поглед нелогична стъпка – създаването на друг, още по-мощен и опасен вирус. Така са решили да постъпят американските учени, за да се противопоставят на опасния вирус H7N9 или т.нар. птичи грип.

Съвсем наскоро в Китай бяха фиксирани първите случаи на предаване на вируса от човек на човек. Само за половин година H7N9 уби 43 души от 134 заразени.

Затова учените предлагат радикален метод за борба–създаването на нов, по-силен щам на птичия грип за изучаването на влиянието на вируса върху организма, възможностите за разпространение и други свойства.

Вирусът H7N9 лесно се предава от птици на бозайници и е устойчив към по-голямата част от лекарствата. След регистрирането на първия случай на предаване на H7N9 от човек на човек, завършил с фатален изход, изследователите са на мнение, че вирусът е много по-опасен от  H5N1. Специалистите алармират, че е необходимо възможно най-скоро да бъде изяснено при какви обстоятелства един бозайник може да зарази друг, за да са установи как точно трябва да се действа при евентуална епидемия.

Идеята за създаването на друг, по-мощен щам на птичия грип обаче среща бурни реакции и критики.

Проблемът е в това, че ако от лабораторията изчезне дори само една единствен инструмент, съдържащ в себе си опасния вирус, може да бъде застрашено населението на цялата планета.

От Министерството на здравеопазването на САЩ обаче поясняват, че на този етап няма повод за притеснения. Ако бъде взето категорично решение за създаването на по-опасен вариант на H7N9, всички изследвания, провеждани след това с него, ще протичат под строг контрол и в съответствие с изискванията за спазване на нормите за безопасност.

Въпреки уверенията на американските власти, притесненията от умишлена или неволна зараза с лабораторния и по-страшен вариант на вируса остават.Припомняме, че птичият грип е описан за пръв път в Италия през 1878 г. Първият случай на пренасяне на вируса от птица на човек е регистриран през 1997 г. по врене на епидемия в хонконгска птицеферма.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини