5 °C

Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се разпространява бързо из Европа

Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се разпространява бързо из Европа, предизвиквайки тревога сред птицевъдите предвид предишни епидемии, когато те трябваше да унищожат десетки милиони птици и да понесат тежки загуби, пише Ройтерс.

Болестта е установена във Франция, Нидерландия, Германия, Великобритания, Белгия, Дания, Ирландия, Швеция, а тази седмица за първи път и в Хърватия, Словения и Полша, след като Русия, Казахстан и Израел вече пострадаха тежко.

Повечето случаи са мигриращи диви птици, но за огнища се съобщава и в птицеферми. Това вече е довело до смъртта или превантивното избиване на поне 1,6 милиона пилета и патици в региона.

В Нидерландия, която е най-големият европейски износител на пилешко месо и яйца, близо 500 000 пилета умряха или бяха ликвидирани заради вируса през есента, а над 900 000 умряха в само една ферма в Полша, съобщиха министерствата на страните.

Рискът от предаване в птицефермите и от умножаването на случаите сред диви птици е по-голям отколкото през миналите две години заради мащабната поява на различни видове птичи грип в Европа, посочи говорител на института Фридрих-Льофлер, който е германската агенция за проучване на заразните болести сред животните.

В Русия към края на октомври бяха загубени вече 1,8 милиона птици, а близо 1,6 милиона от тях - в една ферма близо до Казахстан, сочат данни на Световната организация за здраве на животните (OIE).

Основният щам в Европа тази година в H5N8, който опустоши ятата и през 2016/17 година, когато регионът преживя най-голямата епидемия сред домашните и дивите птици. Има обаче и съобщения за установяване на щамовете H5N5 и H5N1.

Макар за хората рискът да е нисък, Европейската агенция за безопасност на храните (ЕОБХ - EFSA) предуреди тази седмица, че еволюцията на вируса трябва да се следи внимателно. Известно е, че щамът H5N1 може да зарази и хора.

Представители на птицевъдния сектор в ЕС изразиха безпокойство от новата епидемия, но заявиха, че вече имат опит в борбата с болестта.

Повече страни повишиха степента на тревога до УвисокаФ, което означава, че всички видове птици трябва да бъдат държани на закрито или предпазвани от контакти с диви птици.

Заради птичия грип, подобно на други болести при животните, страните вносители често налагат търговски ограничения. Това би засилило проблемите, предизвикани от ограниченията заради коронавируса, които вече застрашават да намалят продажбите през празничния сезон. За смекчаване на последиците обаче може да помогне практиката на страните вносители да ограничават мерките само до отделните региони, засегнати от вируса.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 20.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
20 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
20 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
20 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
20 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
20 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
20 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
20 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
20 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
20 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
20 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
20 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
20 яну 2021
Последни новини