4 лева е милостинята „фитре” за тази година

По случай предстоящия празник Рамазан Байрам бе почистен и освежен дворът на джамията в Ардино. Боядисани бяха пейките, обновиха се фасадите на вакъфските имоти. Инициативата е на джамийското настоятелство.

Искаме всички вярващи, които ще посетят джамията за празниците да бъдат посрещнати в приличен двор”, заяви новият председател на настоятелството Зеки Аптикадир. Той изказва искрените си благодарнсти към ръководството на общината, за оказаното съдействие при ремонтните дейности.

Ерхан Реджеб, наместник- мюфтия на Районното мюфтийство в Кърджали съобщи, че тази година Главното мюфтийство е определило милостинята (фитре) да бъде 4 лева за човек, а нисабът за милостиня (зекят) да е 4070 лева. „Така наречения „нисаб” е мярка, която определя минималното финансово състояние, извън основните потребности, след което вярващият е задължен да дава от богатството си. Той се дава на социално слаби лица, вдовици”, уточни Ерхан Реджеб.

На 3 август (събота) мюсюлманите ще празнуват Свещената нощ Кадир, която се равнява на 80 години богослужения. Отбелязва сеоще като „нощ по-свята от хиляди месеци”.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини