Меле за милостинята на Местан в Кърджали

Истинско ромско меле за малко не събори лидерът на ДПС Лютви Местан на излизане от джамията в Кърджали след празничната байрамска молитва в събота. Десетина циганчета се бяха струпали пред изхода на молитвения дом в очакване на високия гост. По традиция след настъпването на Курбан Барама гостите на храма дават милостиня на местните роми.Тази година те щурмуваха Лютви Местан. Охраната не успя да ги озапти. С тяло се опита да го заслони кметът на Кърджали Хасан Азис. Мургав просяк дръпна подадената с милостиня ръка на Местан и за малко не го събори от стълбите на джамията. Охраната успя да изведе настрани лидерът на ДПС ,но ромите нападнаха турския посланик Сюлейман Гьокче, който бе дошъл да уважи за празника мюсюлманите в Кърджали.

В  8,25 ч.. имаминът на джамията в Кърджали обяви настъпването на Курбан Байрама за стотиците богомолци в храма. Джамията и нейният двор се оказаха тесни за байрамската молитва, която започна в 7,55 ч. ч. Мнозина от богомолците останаха навън и бяха принудени да се молят на крак.

 На излизане от храма мюсюлманите бяха посрещнати от служителка на турското консулство в Пловдив която черпеше с бонбони.Възрастни мъже събираха зикят за храма.

  Молих се за мир и съгласие.Опрощението е в основата на този празник.Трябва да излезем на чисто.Това заяви при излизането си от джамията Лютви Местан.Трябва да поискаме прошка от българския избирател за мъчителния преход,каза още той.Местан посочи,че е от Кърджалийско и изпълнява задължението си да се помоли на Курбан Байрама в родния си край.

   Освен в КърджалиКурбан Байрамът бе посрещнат в джамиите и на още 240 населени места в рамките на Районно мюфтийство. Само в двадесеттина месчида не се отслужи молитва.

   Георги Кулов

Б.а.Статията публикуваме днес ,поради ограниченията в деня за размисъл.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини