Уникална операция на рак на гърдата чрез телемост между 3 болници

Уникална операция на карцином на гърдата бе извършена чрез телеконферентна връзка между специалисти в 3 болници - Първа АГ болница "Св. София", Военномедицинска академия и УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, съобщиха БТА и БНТ.

Интервенцията бе направена в Първа АГ болница "Света София" от д-р Евгений Василев, акушер-гинеколог и мамолог.

Това е първата такава операция у нас.

Пациентката е 41-годишна жена със злокачествен тумор на гърдата. През цялото време, посредством телемоста, опериращият екип бе консултиран от специалисти от варненската болница "Света Марина" и от полк. доц. Деян Йорданов, началник клиника "Гръдна хирургия" във ВМА и патологът д-р Албена Факирова.

"Целта на телеконферентната връзка е обмяна на опит и знания. Държавата да подкрепи проект за телемедицина между големи университетски и общински болници", каза пред журналисти директорът на АГ "Света София" д-р Иван Костов, цитиран от БТА.

По думите на д-р Костов 20-дневна е била предварителната подготовка на операцията.

Телемостът между АГ "Света София" и УМБАЛ "Света Марина" ще позволи консултирането от разстояние и наблюдението на операции с цел обучение и предаване на обратна връзка между физически отдалечени болнични заведения на територията на страната. Партньор по проекта е ВМА.

"Това ще оптимизира и времето за планиране на операции, обсъждането на резултати и даването на насоки за най-подходящо лечение", допълни д-р Иван Костов.

Той обясни, че в операционните зали на двете лечебни заведения са монтирани камери с висока резолюция и е осигурено високо качество на картината, необходими за оперативното поле по време на самата операция, предаде "Фокус".

Заедно с осигуряването на пренос на звук и картина в реално време, е възможен и преносът на снимки на хистологични тъканни срезове, както и снимки от мамография, ехография, скенер и др.

"Проектът е знаково нововъведение в сектора, тъй като ще позволи извършването на консултация от водещи български специалисти, независимо в коя точка на България се намират", каза още д-р Иван Костов.

Дофинансиране на болниците

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че за тази година общината дофинансира дейността на общинските болници с 8 млн. лева.

"Близо 1 млрд. лева ще бъдат отделени за българското здравеопазване през следващия програмен период", каза пък министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, която наблюдава операцията чрез телемоста, предаде "Фокус".
Тя е на посещение в УМБАЛ „Света Марина” във Варна.

Здравният министър посочи, че благодарение на вицепремиера Зинаида Златанова, България е успяла да договори с ЕК тези средства за медицина и здравеопазване. Те ще бъдат разходвани в няколко основни направления – Спешна помощ, развитие на човешките ресурси, профилактика, превенция и иновации.

Готова е новата здравна стратегия на Министерството на здравеопазването. Предстои тя да бъде представена публично за обществена дискусия.

"Майчинското и детско здравеопазване ще бъде основен приоритет за това правителство", категорична бе д-р Таня Андреева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини