Скачам от 11-ия етаж, казва протестираща в Русе заради имотен проблем

"Аз съм онкоболна, чакам за чернодробна трансплантация, имам 15 операции. Ако не ни пуснат тока днес, скачам от 11-ия етаж, и без това съм обречена". Така пенсионерката Стефка Димитрова посрещна областния управител на Русе Венцислав Калчев по време на битов протест, касаещ нерешен от над година проблем, предаде БГНЕС. Жената е част от протестиращите 50 обитатели на жилища от 12-етажния блок, който вече пети ден е без ток заради строителния предприемач Явор Блъсков, който не е плащал сметките на сградата вече няколко месеца.

Проблемите на семействата с бизнесмена Явор Блъсков продължават вече година. Според семействата, живеещи в блока, Блъсков им е продал ипотекирани апартаменти без тяхно знание, а сега събира и парите за потребяването електричество, без да ги внася в "Енерго про". Заради дългове от 8000 лв. 12-етажният блок е без електричество. Хората са отчаяни и готови на крайни стъпки.

Областният управител на Русе Венцислав Калчев днес се срещна с част от протестиращите и пое ангажимент да се опита да им помогне. Драмата на хората започва преди година, когато се оказа, че апартаментите, които са си купили от него, всъщност са ипотекирани. Срещу ипотеката бизнесменът е теглил кредити, но тъй като не ги е върнал, банката го дава на съдия-изпълнител.

Живущите са изправени пред реалната опасност да им вземат апартаментите, които са си платили или изплащат. Сега те вече са без ток, а до края на седмицата вероятно ще им спрат и водата. Тя също не е плащана. Проблемът е, че токът и водата се водят на името на фирмата, която е продала жилищата. Отделните апартаменти си имат електромери, но не и партиди. Въпреки, че всеки си плаща консумирания ток, бизнесменът не внася събраните суми в "Енерго про". И оттам спират тока на целия 12-етажен блок.

Над 5 млн. лв. са задълженията на бизнесмена към банката, а отделно дължи 8000 лв. за електричество. Тъй като не ги погасява, потърпевши се оказват 200 русенски семейства. Въпреки писаните многобройни жалби, включително до президента и до главния прокурор, нито една институция до този момент не е взела отношение по този казус. Хората са отчаяни и са готови на всякакви протестни действия, дори и на гражданско неподчинение.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини