Остават 10 метра до края на галерията в Ораново

В началото на 14-тия ден от издирването на двамата миньори в рудник "Ораново" третата нощна смята на спасителите-миньори прекопаха 2/3 от обходната 33-метрова галерия, предаде БГНЕС.

Днес започна втората седмица от издирването на двамата миньори от село Крупник, 35-годишният Иван Лазаров и Николай Михайлов, на 42 години.

Първа смяна е влязла в рудника в 06:00 часа сутринта, продължават взривните работи в галерията след 20,60 метра от тази нощ. Според главен инженер Бонислав Попов до довечера ще бъдат достигнат 23-ят метър. До края на галерията, където трябва да влезе в лента и се предполага, че са двамата затрупани, ще останат 10 метра. Проникването при мястото на аварията ще стане през нощта в сряда срещу четвъртък.

В най-новата история на рудник "Ораново", след като през 2005 година бе взет на концесия от радомирския бизнесмен Красимир Михайлов, мината е взела 6 жертви при 3 аварии. През май 2007 година експлозия на газ-метан обгори 7 миньори, като по-късно двама от тях починаха при изгарянията си в "Пирогов". През октомври същата година скално свлачище уби на място двама миньори от Полена. На 16 юли тази година отново скално свалчище уби на място Христо Младенов от село Полена и Асен Стойнев от село Полето.

Досега винаги рудникът е вземал по две жертви на всяка авария. Всички все още се надяват, че жертвите от поредната авария в рудник "Ораново", тази година няма да станат четири.

Издирването на двамата затрупани миньори продължава от 16 юли насам. Други двама загинаха при производствената авария. На следващия ден след трагедията село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включи специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита и спряла спасителните дейности бе взривена.

Оцелелият шлосер Бойко Ружински каза тогава пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново".

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини