Създават нов Консултативен съвет по тютюна

Нов Консултативен съвет по тютюна, в който ще бъдат обсъдени дългосрочни стратегии, концепции и ще бъдат съгласувани европейското и националното законодателство в областта, беше създаден в Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В новата структура ще има ранопоставеност между представители на производителите, преработвателите и търговците на тютюн, както и на научните институции и администрацията, които се занимават с проблемите на бранша. Баланс ще има и по отношение на различните сортове отглеждан тютюн в структурата на съвета, съобщават от пресцентъра на МЗХ.

До края на този месец всички браншови организации трябва да заявят желанието си за членство в новия консултативен орган. Те могат да представят и предложения за изготвяне на правилник на съвета.

Решението за създаването на този нов съвет беше взето по време на работна среща между министъра на земеделието Димитър Греков с представители на бранша днес. 

В последните дни производителите на тютюн протестират с мотива, че българското правителство не защитава интересите им в Брюксел. Стигна се до блокада и на гранични пунктове в знак на протест срещу орязването на европейските субсидии по Общата селскостопанска политика за тютюнопроизводството. 

Припомняме, че Консултативен съвет по тютюна беше създаден и в правителството на Бойко Борисов. Целта беше да бъде преодоляно по-безболезнено закриването на фонд „Тютюн“. В състава на съвета тогава влизаха представители на производителите и изкупвачите на тютюн, както и ресорната администрация.

Консултативният съвет беше създаден към министъра на земеделието Мирослав Найденов и трябваше да разработи дългосрочна стратегия за развитието на сектора „Тютюн“ до 2020 година

Източник: http://www.investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини