Задават се двама нови почетни селяни на Хухла!

Мистериозното жури към Мистериите на Хухла даде знак от сградата на селския хоремаг, че е приключило вече с избора си на „Почетен селянин 2013”. Не една, а две ще бъдат статуетките „Пробит цървул, а в него земното кълбо”, които скулпторът Емил Пенчев ще изработи, защото наградените в Центъра на света – в село Хухла, – ще бъдат двама.

Но къде, кога и как ще се проведат Летните Мистерии на Хухла - 2013?

Естествено, в село Хухла, на 20 юли, Илинден.

Отново мистериозната програма е разделена на две основни части. Първата част, на водопадчето-светилище, ще започне преди обяд, в 11 часа. Голямо литературно четене ще падне, водено от Слави Георгиев, главен менаджер на СБП. Ще участват поети с китари и без китари – Бойко Георгиев, Балчо Балчев, Гинчо Павлов и др...Ще ручи каба гайда,/ Тома Томов/ Родопски песни ще се издиган на възбог към небето. Гръцки ритми ще ни спешават хванати ръце за ръце /Костас Хулелис/ Природата ще пее с нас чрез звуците на птиците и водопада.

На обяд и след обяд Мистериите продължават. Под прохладните сенки на Големите чинари, до студените води на река Арда на импровизирана сцена ще вървят надпяване и надсвирване, а и наддумване. Всеки може да вземе микрофона и да покаже какво може. Художници ще се включат на живо като рисуват и излагат на място.

Журналисти от хасковския вестник „Каунь” ще прочетат свои хухленски репортажи. През това време гостите на събирането могат да правят всичко разрешено от закона. Да скачат във водата, да съзерцават реката или да хвърлят камъчета по талвега й.

А може пък и с две очи да гледат към чеверметата - агнешки и ярешки, които ще се въртят майсторски на пясъка на шиш. Или да следят сръчните пръсти на готвача, дето на място ще пекат пилета под тенекия. Или пък да се облизват до горещите мекици, заляти без сметка от узрял златист хухленски мед, подарък от Атанас Костов. А бе, всеки да прави каквото си иска – риган да си на бере край „Къмъните на цар Дарий”, пак ще е на сметка.

Късно след обяд попяли, послушали музика и стихове, позабъркали в свещените води на Арда, дремнали и ободрени, гостите се насочват към Хухла.

В 18,30 часа в реновираната Костадин Георгакиева къща ще се открие Голямата художествена изложба на майстори на четката Владимир Пенев, Владимир Чукич, Павлина Чукич, Хари Ананасов, Христо Габеров, Пенка Атанасова и др.

В Големия салон на селския хоремаг в 19 часа ще се развихри истински селски благотворителен коктейл. Баници, зелници, тиквеници, риба, пити, питки, колаци, къпана баница, баклава и мед, сусамки, плодове, тахан ,и за изтънчените кулинари - домашно козе сирене, домашно овче сирене, прясно снежно бяло масло и 150 литра прясна изстудена козя бърканица /айрян/.!

Е, и кебачета на скара ще има. Ще работят цял ден.

В 19.45 часа е предвидено полагане на венци пред паметника на избитите преди 100 години хухленци. Специална панахида ще се отслужи на 5 октомври т. г., когато хухленци отново ще се съберат.

 

В 20 часа – поемане към хълма Свети Илия над селото.

Свещен ритуал пред кладенеца на светилището от 12 век преди новата ера - жените от певческа група в Свирачи откриват вечерните мистерии. Стъпвайте тихо!

Дошлите се черковат в параклиса на върха и заемат място на построения за целта амфитеатър. Там в 20.30 часа започва концертът на формация Нешко Нешев и приятели. А това означава, че тази вечер тук в небето над три държави България, Гърция и Турция ще се въздига към звездите и има тракийска, и родопска музика.Ще звучат български евъргрийни, ще се преплитат с арии от известни оперети и оперети. Защото сред приятелите на Нешко Нешев ще бъдат Елена Чаушева, вокал, Гинка Иванова, вокал, Младен Малаков, кларинет, Тома Томов, каба гайда, Иванка Христева, вокал, и др.

Наградите ще бъдат връчени на нови двама почетни селяни на Мистериите на Хухла. И ще има с какво да ги запомните.

В спектакъла ще вземат участие също и журналистите от хасковския вестник „Каунь“, начело с главния редактор актьора, драматурга Янко Митев.Студентът с хухленски корен от Факултета по журналистика Десислав Лафчиев ще представи шоу си „Без душ”.

Както винаги, младите на върха ще очакват очарователната Богдана, талантът от талант от БТВ с хухленски корен. Тя ще им поднесе най-новите си песни.

Призори, при изгрев слънце, ще прозвучи и джаз. Ще свирят вероятно традиционите за тези географски ширини „Емти ботълс” НЖ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини