Екзопланети ще търсят участниците в Лятната астрономическа школа край Ардино

Над 60 ученици, техни преподаватели  и студенти от цялата страна ще участват в 43-то издание на Лятната астрономическа школа, която ще се проведе от 2 до 16 август на курорта „Бели брези" над Ардино, съобщи директорът на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохусян. По думите му лектори в школата  ще бъдат бивши нейни възпитаници, сега преподаватели в български и европейски висши учебни заведения. В това число от университетите в Принстън, Харвард, Лийдц, Бостън.Освен метеорен поток „персеиди" и определен клас променливи звезди, част от участниците в школата са си поставили за цел да наблюдават и търсят екзопланети - такива извън слънчевата система, посочи Узунбохусян. Това става с прибори на Астрономическата обсерватория, които не може да си позволи нито едно училище, допълни той.Организатори на лятното събитие са Астрономическата обсерватория „Славей Златев" в Кърджали, катедра „Астрономия" при Физическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски" и Астрономически клуб „Вега". Школата се организира и със съдействието на общините в Ардино и Кърджали.

По време на школата на Белите брези се очаква да пристигнат като гости от Института по астрономия към БАН и учени от Софийския университет, сред които и дългогодишния приятел на школата доц. Валери Голев.

„В писмо до мен участник в школата на „Белите брези" я нарече Меката на астрономията, а това много точно отговаря на авторитета й, натрупан в продължение на тези 43 години", каза още Узунбохусян.

Източник: дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини