Президентът поиска предсрочни избори, Атака – импийчмънт на президента

Президентът Росен Плевнелиев ще стартира дебати в президентството за полезните стъпки, които могат да доведат демокрацията до по-добро, съобщи Дарик радио. „Не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда. Не мога да приема да се работи за национално разделение”, каза президентът в изявление във връзка с актуалната ситуация в страната и продължаващото гражданско недоволство.

„Новината за политиците е, че България вече има своето активно гражданско общество, което настоява за справедливост и истинска, а не, както гражданите я наричат, фасадна демокрация. Ще стартирам дебати в Президентството за тези полезни стъпки, които могат да променят българската демокрация към по-добро. За тяхната реализация ще бъдат необходими политическа воля и граждански контрол”, заяви държавният глава.

„Знам, че на страната е нужна стабилност, нужна е на икономиката, нужна е на институциите - само в обстановка на стабилност ние можем да се развиваме. Затова нека всеки един от българските политици да си отговори на въпроса как той работи за стабилност - като задълбочава проблемите, като решава проблемите или като ги чака да заглъхнат от само себе си”, изтъкна още Плевнелиев.

„В тежката ситуация от февруари, на най-масови протести от 15 години насам, всички се съгласиха, че има един възможен изход - избори. Не приемам фалшивата теза, че тези, които се позовават на този най-демократичен инструмент, нарушават Конституцията. Да, промени в Изборния закон са необходими, трябва да се направят само най-наложителните и безспорните. Едва ли българското общество се намира в това стабилно състояние, което да позволи дълга изследователска дейност, научен подход и изработване на изцяло нов Изборен кодекс, което да отнеме години”, заяви президентът.„По българските улици и площади и през февруари, и сега се скандира „мафия“ и аз питам - как управляващите, а и опозицията, разчитат това послание и какво конкретно предлагат в отговор на гражданите. Призовавам парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които по недвусмислен начин да покажат, че политиците имат волята държавата да скъса безвъзвратно със съмненията за задкулисни зависимости”, акцентира Плевнелиев.

„Кредитът на доверие на гражданите се изчерпва. Аз наистина съм пристрастен и докато съм президент ще бъда пристрастен за повече демокрация, за повече граждански контрол, за справедливост, за правова държава. Не вярвам, че в тежката ситуация, в която се намира една нация, тя трябва да чака някой друг да я спасява. Заедно ще намерим верния път и сами ще изстрадаме и построим своята европейска демокрация”, призова той.

„Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо, че този най-демократичен инструмент на правовата държава може да бъде „вреден”. Това е единственият способ за разрешаване на нерешими конфликти, за развързване и на най-сложния възел. Когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, тогава единственият демократичен изход са изборите. Да плашим хората с избори означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна, че демокрацията не е добра форма на организация на обществените отношения. Аз не вярвам в това и затова и не вярвам, че изборите могат да навредят на държавата, на нейните граждани”, категоричен беше президентът.

„Протестите днес са мирни. Това показва зрелостта на обществото - да можеш да поставиш въпросите и претенциите си така, че дори и начинът, по който го правиш, да показва към какво се стремиш и какви ценности изповядваш”, коментира Плевнелиев и допълни:

„Направени бяха опити да се противопоставят българските граждани - едните бедни, а другите по-богати, със заявка за класова борба между тях, едните били от София, а в страната е друго и т.н. Неведнъж сме били свидетели на опити за противопоставяне на българските граждани, за разделяне на българското общество. Винаги те са се обръщали срещу тези, които са ги предизвиквали. Най-притеснителното е, че изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне. Това е не просто опасно и деструктивно, а е игра с огъня, последиците от която могат да бъдат катастрофални за страната ни. На нищо ли не се научихме от новата история на съседите ни? На всички подобни опити за разделение аз се противопоставям най-категорично!”

В края на юни държавният глава коментира, че „България може да се гордее с толкова демократичен, симпатичен протест”. Веднага след като парламентът избра Делян Пеевски да оглави ДАНС, държавният глава заяви, че сваля доверието си от кабинета. Плевнелиев определи избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС като „своеобразен рекорд в годините на прехода, рекорд на политика на задкулисие”.

"Атака" започва консултации за импиъчмънт на президента, това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров по повод речта на президента Росен Плевнелиев пред агенция Фокус. "Шокиран съм от антиконституционното поведение на лицето, което изпълнява за съжаление функцията президент на Република България. Преди всичко на първо място той призовава българите да се разделят на две. Като държавен глава той олицетворява и би трябвало да олицетворява единството на нацията, а всъщност призовава българите да се разделят на една и втора категория, което само по себе си моментално трябва да предизвика действия за импийчмънт, за свалянето на президента от поста", се казва в изявлението на Волен Сидеров.

"Плевнелиев застава зад екстремизма, който от 2-3 седмици по улиците на София тормози хиляди граждани. Екстремизъм, имам предвид протестиращи, които хвърлят камъни, предмети, счупиха вече няколко глави. И всичко това президентът Плевнелиев го оправдава като нещо „симпатично”. Всъщност в своето изявление той призовава към преврат. Вместо да призове към укротяване на тези, които вандалстват по улиците на София, той ги подклажда да свалят законно избрания парламент - това също са антидържавни действия и смятам, че би могло да му бъде взет имунитета и да бъде подведен за тежко нарушаване на Конституцията и държавна измяна", се казва в изявлението на Волен Сидеров.

Сидеров ще сондира от другите парламентарни сили - има ли готовност за такава подписка - да започнат действия по импийчмънт, тъй като това изявление на Росен Плевнелиев премина всякакви граници, допустими за държавник.

Според Волен Сидеров - Плевнелиев проявява партийно пристрастие, заема страна в един конфликт, в който участват екстремисти. "Той взема страната на екстремистите, разделя нацията и в крайна сметка издава огромния си страх от това, че може да бъде извадено на светло неговото пране на пари, офшорни далавери, които аз съм започнал да ги вадя - това явно много го притеснява. И цялото изявление в насочените срещу мен клевети издават страха му от това, че може да бъде разследван един ден и за пране на пари", се казва в изявлението.

Според Сидеров - изявлението на Плевнелиев за предсрочни избори беше абсолютно без конкретности и издаваше както казах страх от това, че ще излязат на светло неговите далавери, партийно пристрастие и антидържавна насоченост, рушене на държавата и на конституционния строй – това прочетох в думите на президента Плевнелиев.

Президентът оказа недопустим натиск, върху Прокуратурата да извърши репресия спрямо мен, да ми свали имунитета, смята Волен Сидеров.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини