БСП и Атака скочиха на президента. Вестниците в събота

Позицията на президента Росен Плевнелиев за ситуацията в страната и реакциите след изявлението на държавния глава са водеща тема за съботните вестници.

„Предсрочни избори, нетърпимост към поведението на "Атака" и повече отговорност на партиите към гражданите.
Това са част от акцентите в дълго чаканото обръщение на президента Росен Плевнелиев към нацията. След интервюто му по Нова тв преди седмица започнаха спекулации дали Плевнелиев все още подкрепя протестите и дали застава зад исканията на хората от площадите за предсрочни избори.
Държавният глава направи вчера 16-минутно обръщение, след което нямаше възможност медиите да задават въпроси.
"Конституцията не ми позволява да заемам страна на една или друга партия, както и кога да има избори и да се дадат оставки. Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Това е единственият способ за развързване на най-големия възел. Единственият демократичен изход са избори", каза държавният глава. Той недвусмислено посочи, че изборите трябва да са скоро. Според него промени в Изборния кодекс са необходими, но сега трябва да се направят най-неотложните, а за цялостната смяна на модела трябва да се работи в по-дългосрочен план.
В обръщението си Плевнелиев на няколко пъти акцентира върху поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров и проевропейските ценности, които той проповядва.

„Хиляди граждани и медии сигнализираха за действията на лидера на "Атака". Европейският парламент преди дни отне имунитета на лидера на френската националистическа партия за подобни изказвания и действия. Надявам се институциите, в това число прокуратурата и политическите партии да вземат позиция. Ако сега си замълчим и не реагираме, след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване", каза Плевнелиев. Той припомни още, че е недопустимо лидер на партия да влиза в парламента с пистолет и полицейска палка, както и по улиците да се разхождат шпицкоманди, които да претендират, че ще въвеждат ред в държавата и ще извършват граждански арести.
Държавният глава отново се върна на поведението на депутатите на "Атака", които отказаха да станат на крака, когато в пленарна зала прозвуча химнът на Европа...
Според него е изключително притеснително и това, че изкуствено се провокира етническо противопоставяне, което е игра с огъня, последиците от която могат да бъдат катастрофални за страната ни...
Исканията на гражданите не се изчерпват с искания за оставки. Наред със социалните искания се поставят все повече искания, насочени към самата структура на политическата ни система, към морала на политиците. Това е ясен знак, че между тези искания на хората няма противоречие, допълни Плевнелиев...
Веднага след словото му социалните мрежи гръмнаха. Подкрепящите протеста заявиха, че президентът е "застанал на страната на народа". - в. „Труд".

„Президентът Росен Плевнелиев и управляващите партии влязоха в открита война вчера. Държавният глава призова за нови избори като единствен демократичен изход от политическата криза и прикани парламентарните сили да се разграничат по категоричен начин от "шпицкомандите" на "Атака" и да скъсат с политическото задкулисие. Той за пореден път застана на страната на протестиращите от 22 дни граждани и предупреди, че ако властта продължава да игнорира хората от улицата, ще плати висока политическа цена. В емоционалното си слово Плевнелиев обяви, че сам започва дебати в президентството за стъпките, които могат да подобрят българската демокрация.
Изявлението му предизвика гневните реакции на БСП и "Атака", които го обвиниха в нарушаване на конституцията и заговориха за импийчмънт. От ГЕРБ припомниха, че от самото начало са за предсрочни избори. ДПС замълча многозначително...
Изявлението на президента бе по-скоро опит за емоционално, отколкото за институционално въздействие върху основните политически играчи в управлението, тъй като правомощията не му позволяват повече. То бе предшествано от десетдневни неформални консултации с парламентарни и извънпарламентарни партии и граждански организации, за резултатите от които медиите така и не бяха информирани...
Очевидно президентът не е имал илюзии какви ще са реакциите на парламентарните партии, защото побърза да се застрахова. "Аз знам какво мога и какво не мога като президент и със сигурност не мога да приема една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда. Не мога да приема да се работи за национално разделение - конституцията не ми дава право на това", заяви той. Според държавния глава текстът в основния закон, според който той олицетворява единството на нацията, му дава право да търси решения и да изисква отговори от политическите сили.
От БСП обвиниха Плевнелиев в неуважение към конституцията, тъй като предложенията му не съответствали на правомощията му. "Със своето изявление г-н Плевнелиев се опита да игнорира парламентарния характер на републиката, както и избора на българските граждани, направен само преди 2 месеца. С тези си действия г-н Плевнелиев показа, че не е дорасъл да бъде президент на всички българи", обяви депутатът и член на ръководството на БСП Антон Кутев. Той обвини президента в принадлежност към олигархичните кръгове, срещу които говори и които го наложили за министър в правителството на Бойко Борисов. До приключването на броя в БСП все още мислеха по въпроса дали да подкрепят искането на "Атака" за отстраняване на държавния глава. От пресцентъра на "Позитано" 20 обясниха, че решението по толкова важен въпрос трябвало да се вземе от "високопоставен ръководен орган в партията"... - в. „Сега".

"Атака" започва консултации за импиъчмънт на президента, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров по повод речта на президента Росен Плевнелиев.
"Шокиран съм от антиконституционното поведение на лицето, което изпълнява, за съжаление, функцията президент на Република България. Преди всичко, на първо място той призовава българите да се разделят на две. Като държавен глава той олицетворява и би трябвало да олицетворява единството на нацията, а всъщност призовава българите да се разделят на една и втора категория, което само по себе си моментално трябва да предизвика действия за импийчмънт, за свалянето на президента от поста", се казва в изявлението на Волен Сидеров.
"Плевнелиев застава зад екстремизма, който от 2-3 седмици по улиците на София тормози хиляди граждани... Вместо да призове към укротяване на тези, които вандалстват по улиците на София, той ги подклажда да свалят законно избрания парламент - това също са антидържавни действия и смятам, че би могло да му бъде взет имунитета и да бъде подведен за тежко нарушаване на Конституцията и държавна измяна", се казва в изявлението на Волен Сидеров.
Сидеров ще сондира от другите парламентарни сили - има ли готовност за такава подписка - да започнат действия по импийчмънт, тъй като това изявление на Росен Плевнелиев премина всякакви граници, допустими за държавник.
Според Волен Сидеров - Плевнелиев проявява партийно пристрастие, заема страна в един конфликт, в който участват екстремисти..." - в. „24 часа".

В. „Дневник" помества изявления на политолози и социолози по повод на словото на президента:

„Първан Симеонов, политолог, "Галъп Интернешънъл"
„Първо, заявката на президента отпреди седмица за посочване на изход предизвика у мен очакване за по-конкретни стъпки, които той да набележи. Затова формулировката му за избори беше по-скоро дипломатична. Тя не прозвуча толкова изчистено и ясно, а приличаше по-скоро на недвусмислен политически намек.
В същото време Плевнелиев направи заявка за дебат в президентството за изхода от ситуацията, изборния кодекс и въобще за политическата криза. Той обаче не доразви тезата си. Може би от нея ще произтекат някакви политически действия.
Второ, без съмнение президентът по този начин ще стимулира допълнително протестната вълна, особено на фона на събитията от последните дни, които приличаха на известно изтощаване на протестите.
Управленското формирование си мислеше, че ще може да съжителства относително мирно с тези протести, които постепенно взеха вида на хепънинг и управляващите сякаш се надяваха именно на такъв развой. Сега президентът разгаря наново протестната вълна - изказването му повишава политическото напрежение.
Третият важен момент - намираме се в нова политическа ситуация. Исканията на протестите вече имат своята институционална добавка. Едно е това да са искания на протестиращите на улицата, друго е те да се споделят, макар и не съвсем конкретно, от страна на президентската институция.
Не ми се вярва "Атака" да сполучи в искането си за импийчмънт..."

Антоний Гълъбов, социолог, "Прозрачност без граници"
"Позицията на президента е напълно логична и разумна в тази ситуация - президентът няма възможност пряко да влияе върху политиката, но, разбира се, е прав - изборите са част от демокрацията...
Важното е, че президентът отново зае позиция. Позициите му за назначението на Делян Пеевски, за Волен Сидеров и днес са част от основанията той да бъде единствената политическа фигура, която се ползва с доверие в момента. Така че ми се струва разумно и логично продължаването на тази позиция.
"Атака" очевидно не познават Конституцията. Предсрочното прекратяване на мандата на президента е изключително трудно. Аз самият имах много основания и аргументи да твърдя, че такава процедура е необходима по отношение на Георги Първанов и се убедих колко трудно е да се постигне подобно нещо дори тогава, когато са налице много сериозни аргументи, а в случая с Росен Плевнелиев такива няма.
Очаквам втвърдяване на тона - има изключително агресивно поведение от страна на БСП и ДПС към президента..."

Цветозар Томов, социолог
"Тази констатация, че няма друг изход освен избори, не е прибързана. Преди всичко, защото вероятно президентът разполага с повече информация за възможността политическите сили за вземат някакво разумно решение. Така че няма друг изход, освен да я приемат. Обстановката в страната е такава, че нормални условия за работа на това правителство, което не се приема от доста широки слоеве на българското общество, няма.
За съжаление, най-вероятно ще стигне още по-голямо изостряне на политическата обстановка в България - до пряк конфликт между институциите. Това е, което ме притеснява. Допускам, че просто безизходицата е пълна. Не е възможно да се стигне до някакъв по-компромисен изход от тази политическа криза. Ако е така, отиваме на избори.
Според мен няма основания за импийчмънт...
Обвиненията са доста неадекватни, а атаката на Сидеров и "Атака" са нещо, което е логично. Поведението на тази партия излиза извън рамките на цивилизованата политика. Категорично.
Промените в Изборния кодекс за мен са най-спорният момент, защото може да бъде прочетено като призив на президента да се отиде на избори без сериозна ревизия на сегашното законодателство..."

Васил Тончев, социолог, "Софа харис"
"Имаше само едно позитивно послание в изявлението на президента Росен Плевнелиев - трябва да се седне на масата и да се преговаря, за да се излезе от сегашната ситуация. Подходът трябваше да бъде обратен. Първо трябваше да се проведат преговори, за да може да бъде постигнат някакъв резултат и едва след това да се излезе пред обществото с конкретни неща. Сега само бяха поставени някакви намерения и въобще не е ясно до какво ще доведат.
Трябва да има някакво споразумение между политическите сили, които са в парламента и имат някакво отношение към властта, за да може тази ситуация, която цари в държавата, да тръгне към някакъв изход. Президентът би могъл да има роля тук, но той отново се изказа като страна, а не като институцията, която може да доведе до решение.
Държавният глава направи някакви опити да бъде обединител, но засега те са неуспешни..."

Евгений Дайнов, политолог
"В момента парламентът няма легитимност, правителството шепне. Както беше през февруари, остава президентът като единствената държавна институция, която реално функционира и е виждана като легитимна. Затова от него се очаква да свърши много повече неща, отколкото върши. Инициативата неминуемо отива в него, няма как да бъде по друг начин.
В идеален вариант консултациите между президента и политическите партии трябва да доведат до съгласие при какви условия и кога се отива на предсрочни избори. Ако изборите са през ноември, при какви условия; какво трябва да бъде свършено, ако са през май, за да може да се отпуши тази ситуация. Кога ще са, зависи само от правителството.
Мисля, че Росен Плевнелиев не действа като функционер на ГЕРБ, така че това, което аз разчитам в неговото послание, е това, което трябва да каже единствената легитимна държавна институция - вижте хора, трябва да се отива на избори. Въпросът е кога, при какви условия. Преди изборите трябва да се свършат някои неща. Не може държавата сега да отива на избори в насипно състояние, защото следващото правителство може да не намери нищо.
Трудно би се стигнало до радикализация на антиправителствените протести, увеличава се броят на протестиращите и времетраенето на протестите. Оставка няма да последва в скоро време. Пламен Орешарски играе единствената възможна игра, която е пред него. Опитва се да произведе бързи резултати, за да кажат протестиращите, че той върши някаква полезна работа...
Преди изборите трябва да се изработи изборен закон, кодекс, който да въплъти нещата, които трябва да станат - не само по време на избори, а и за функциониране на партии, за правото на НПО и граждански сдружения да се явяват на избори и други..."

Нестихващите протести остават сред най-отразяваните теми.

„Непрестанни скандирания за оставка на правителството се чуват вече 22 ден на площад "Независимост". Хората показват своята гражданска позиция и са непримирими в исканията си. До момента протестите протичат изцяло в мирния тон.
За поредна сутрин и днес се състоя флашмобът "На кафе пред парламента", на който стотици хора демонстрираха недоволството си.
От няколко дни полицията значително е разширила огражденията за достъп до Народното събрание.
Засилено е полицейското присъствие по целия маршрут на протеста, като дори полицаи от други градове са извикани в столицата, за да помогнат с овладяването на ситуацията.
Както всеки предишен ден демонстрацията започва от площад „Независимост" пред Министерския съвет и преминава в шествие по маршрута - Народно събрание - Орлов мост - партийните централи...
Паралелно се провежда и контрапротест пред сградата на НДК. Стотина души са се събрали, като настояват да се даде шанс на кабинета на Пламен Орешарски да работи.
Днешният ден бе белязан с изказването на президента Росен Плевнелиев в подкрепа на протестиращите..." - в. „Стандарт".

„Пред Министерския съвет към 19:30 ч. на традиционен протест се събраха около 2500 души по данни на МВР.
Само час и половина след началото на протеста обаче броят им се удвои, като над 5000 души - както и в предходните дни, настояха за оставката на премиера Пламен Орешарски.  Граждани обясниха, че въпреки че протестите нямат същата динамика като в първите дни, ситуацията скоро ще излезе извън контрол. В същото време Мая Манолова от БСП оспори и изявлението на президента, и че броят на протестиращите в София е легитимен по отношение на обществените настроения. Според управляващите настроенията на няколко хиляди протестиращи в София не са доминиращи. 
„Политиците се опитват да игнорират протестите, но така още повече мотивират хората", обясниха протестиращи. Някои от събралите се изразиха подкрепа към Плевнелиев след днешното му изказване. 
Сред плакатите се виждаха такива с надписи "Оглушарски, това не е серенада. Оставка!". Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък беше изобразен като терорист - с брадата и чалмата на Осама бин Ладен. 
Някои от протестиращите раздаваха черни балони. По думите им инициативата им била с мотото „Хвърли балон, не паве!" и целяла да се запази мирния характер на протеста.  
Мощните освирквания на протестиращите пък бяха подкрепени от група музиканти, които се включиха в протеста с тъпани и тромпети.
Междувременно на контрапротест пред НДК излязоха стотина души. Те изразиха подкрепата си за кабинета „Орешарски" и заявиха, че подобни протести вече има в 11 градове в страната...
Протестиращите пред НДК заявиха, че ще направят подписка с искане за оставката на Плевнелиев.
В подкрепа на кабинета дойдоха предимно възрастни хора, които се заканиха малко по-късно да тръгнат към президентството в знак на протест срещу казаното от Плевнелиев. Те добавиха също така, че не може няколко хиляди души да определят какво ще се случва в цялата държава, предаде Дарик..." - в. „Сега".

В. „Дневник" помества позиция на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че протестиращите не би  трябвало да блокират движението на градския транспорт:
"Нека не забравяме, че олигарсите не се возят с автобусите на градския транспорт. В обществения транспорт се придвижват обикновени хора, които трябва да стигнат до своите работни места. Не бива обикновените граждани да са потърпевши заради политиците."...
Фандъкова е поискала от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев да не се допуска блокиране на възлови транспортни артерии през работния ден. По думите й трябва да се осигури редът в града и сигурността на гражданите.
"София е град, в който живеят над милион и половина души, с различни политически пристрастия. Голяма част от тях споделят исканията на протеста, но в същото време имат ангажименти и градът трябва да функционира. Като кмет не мога да приема малки групи от хора да блокират през активната част на деня градския транспорт и да пречат на други граждани да стигат до там, закъдето са тръгнали. Тази сутрин например беше блокиран за кратко достъпът до храм-паметника "Св. Александър Невски", като намирам това за излишна мярка. Помолих да се гарантира достъпът на гражданите до храма и движението беше пуснато", каза още Фандъкова."

Съботните вестници съобщават също, че 400 000 образовани българи искат да емигрират.

„Близо 400 000 високообразовани и квалифицирани българи искат да напуснат страната. Това показва изследване на АФИС, представено социологът Юрий Асланов пред БТВ. Интервюирани са били български граждани между 15 и 55 години. Изследвани са и малцинствата заради опасенията от социален туризъм. Изследването е по поръчка на Европейския парламент.
Западните европейски държави не могат да се притесняват от социален туризъм, каза социологът. Те са много образовани, в активна възраст и по никакъв начин няма да понесат щети от емиграцията, но страната ще се лиши от огромен потенциал. В близките години това да се случи е около 300-400 000 души, поясни Асланов.
През 2008 г. същото изследване показало, че няма промяна в броя на хората, които са заявили желание. В момента обаче броя на непосредствената възможност емиграцията да стане факт е по-висока. За това съдействие оказва и владеенето на съответния чужд език. Преди пет години лидери на дестинации на емиграция са Испания, Гърция и Италия. Сега нещата са променени, сега в челните места са Германия и Великобритания..." - в. „24 часа".

„Целта на емиграцията е работа, обучение и пребиваване, като делът е горе-долу един и същ. Проучването обаче е направено в началото на протестите. 53% от българите посочват като основна причина е търсене на работа. Хора с докторски степени са декларирали, че търсят каквато и да е работа, независимо от нивото й, каза Асланов. Във всяко второ домакинство един от членовете временно или постоянно пребивава в чужбина.
Най-голямата опасност е, че огромна част от кандидат-емигрантите декларират, че когато пристигнат в чужбина няма да установяват връзки с местните български общности. Това създава условия за изграждането на българите като общество на куфари, които ще се интегрират в чуждите държави, каза още Асланов." - в. „Труд".

„400 000 или 17 на сто от българите на възраст между 15 и 55 г. ще стегнат куфарите за странство през тази и следващите няколко години, показва национално проучване на агенция "Афис".
"Тези, които се втвърдяват в намеренията да напуснат, са високообразовани, висококвалифицирани, в активна възраст. Ще изтече качествен материал, който ще увеличава БВП на други страни", обясни днес пред bTV социологът Юрий Асланов.
С колегите му прогнозират, че тези почти половин милион души ще проучват, планират, подготвят и отчасти ще осъществят временна или трайна миграция към страни от ЕС до няколко години. Германия, Великобритания, Испания, Гърция, Италия, САЩ, Белгия, Холандия, Франция, Турция - така изглежда Топ 10 на държавите, към които гледат потенциалните емигранти. Берлин и Лондон са новият рай за българите. 43,4% искат да заминат за Германия, 34% - за Острова. Картинката се е променила за 5 г., обяснява Асланов. През 2008-а Испания е била мечтата на гурбетчията сега е на третото място с едва 17%.
На въпроса: "Къде предпочитате да живеете?", 44% отговарят категорично, че желаят да са, където са в момента, докато 19 на сто посочват друго място в България. Рязко обаче се покачва броят на хората, които гледат с надежда към чужбина - през 2008 г. са били 20 на сто, а сега 36%. Интересното е, че нагласите за преселване на Запад са най-мощни сред столичани, младежи, учащи и безработни. На този фон не е изненада, че повече от 2/3 от запитаните одобряват изцяло или отчасти заминаването на много българи..." - в. „Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини