Кърджалийци гостуват на посланик Марси Рийс, канят я в Кърджали

Букет български рози и книга посветена на проблемите на исляма в България подариха на американският посланик Нейно превъзходителство Марси Рийс, кърджалийци,поканени на коктейла по случай националния празник на САЩ. Нейно превъзходителство получи и покана да посети Кърджали в удобно за нея време, както и да даде интервю за кърджалийските медии. Поканата за визита бе отправена от Валентина Иванова, председател на Дружеството”Приятели на САЩ”в Кърджали, а желанието за интервю бе изразено от журналиста Георги Кулов от сайта Кърджали бг вести. Двамата бяха единствените кърджалийци поканени да присъстват на коктейла в американското посолство по случай подписването на Декларацията за независимост на САЩ на 4 юли 1776 г. Посланик Марси Рийс се снима за спомен с двамата кърджалийци.

   Гости на светската проява бе почти целия елит на страната. Тук бе премиерът Пламен Орешарски, председателят на парламента Михаил Миков, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджъ, политици, журналисти, актьори.

  Морски пехотинци изпълниха традиционния парад на знамената. Звуча акапелно изпълнение на химните на САЩ и България.

  В своето приветствие към гостите Нейно превъзходителство отбеляза, че е поканила своите гости на 3 юли, а не на 4 юли,защото на този ден Декларацията за независимост е била завършена от бащите на американската нация. На 4 юли те само са я оформили калиграфски. Тя посочи също, че националния празник на САЩ е ден, в който американците се събират с приятели на барбекю в двора на домовете си без вратовръзки и официалности. Да хапнем по сандвич с бира в този ден, това е традицията ни, посочи американския посланик.

   Марси Рийс цитира и посланието на президента Обама, отправено към нацията, която според нея е призвана да отстоява демократичните ценности в света.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини