Намалиха наема на производители на плодове и зеленчуци, те - изненадани

Продавачите на собствени плодове и зеленчуци се изненадаха от приетите от общинарите отстъпки за тях

Продавачите на собствена земеделска продукция на Бабин пазар в Димитровград се изненадаха от информацията, че вчера Общинският съвет е приел преференциални такси за тях. Това показа репортерска проверка на Dimitrovgrad.bgvesti.net. На Зеленчуковото тържище дори приеха решението на ОбС като шега.

На вчерашното си заседание местните парламентаристи гласуваха единодушно такива производители да ползат 50% намаление от наема като стимул и в същото време мярка срещу монопола на вносните плодове и зеленчуци. Промяната касае производителите, търгуващи на всички тържища в Общината.

За тази цел бе актуализирана Наредба №10 за администрирането на местните данъци и такси, като бе записано, че таксата за продажа на собствена земеделска продукция е наполовина по-ниска за собствена пордукция.

На Бабин пазар например, месечния наем на масите варира според квадратурата от 30 до 45 лв. Производител на картофи от село Добрич разказа, че 50% намаление ще се отрази добре в кризата, защото и клиентите са все по-малко.

"Не идвам всеки ден на масата, но наем така или иначе се плаща", коментира друг мъж със собствено зеленчуково производство от Димитровград. Той имал маса и на Неделното тържище, където плащал по 35 лв. на месец.

През летните месеци хората търсят повече родно производство плодове и зеленчуци, разказаха още работещите на Бабин пазар. По думите им, българското е с най-хубаво качество, но има реална опасност скоро да няма кой да произвежда краставици и домати.

Припомняме, че от миналия септември обозначителни табели на масите на всички пазари в Димитровград сочат кой е производител и кой търговец на плодове и зеленчуци.

Обозначителни табели за производители и търговци бяха поставени на пазарите в Димитровград

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини