Първо място в България по физика за „Славейков”

Осмокласникът Тодор Стефанов Иванов от СОУ „Петко Рачов Славейков“ се класира на първо място в XV Национален конкурс „Космосът - настояще и бъдеще на човечеството" в категорията за идеи за научни и технически експерименти. Диплом получава и неговият учител по физика Христо Банев.

Конкурсът „Космосът - настояще и бъдеще на човечеството" е от календара на просветното министерство. Провеждасе под патронажа на първия български космонавт генерал Георги Иванов. Организира се от Фондация „ЕВРИКА" с научното ръководство на Института за космически изследвания и технологии към БАН и в партньорство със звената за извънкласни дейности по наука и техника сред учащите се, научни и неправителствени организации, редакции.

Нашият ученик спечели първата награда с разработка по темата „Астрономическа фотография с камера ALccd5 CMOS и фотоапарат Olympus”. Той бе един от петимата финалисти, които защитиха своите идеи пред жури с председател доц. д-р Таня Иванова.

Това блестящо представяне ученика от „Славейков“ не е първото космическо класиране за голямото училище. Преди пет години също ученик на Христо Банев се класира на първо място в национален конкурс „Наука на сцената” с атрактивната разработка „Звездна карта на Северното полукълбо”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини