Три години готвят спектакъла „Самодивска сватба”

Една от целите ни беше да популяризираме Каменната сватба

Твърди Румяна Бъчварова, автор на спектакълът „Самодивска сватба”, който събра над 1000 души публика

„Да популяризираме природния феномен Каменната сватба. Това беше една от основните цели на спектакъла „Самодивска сватба”, заяви неговият автор, постановчик и сценограф Румяна Бъчварова. Възстановката, изградена по балкански митове и легенди, беше посетена от над 1 000 души публика, които бяха потопена в приказната атмосфера на богове, митични създания и древни хора.

Идеята се родила преди 3 години.

„Досега сме правили различни спектакли на Перперикон и на Пещерата утроба. Целта ни беше да разширим  местата, на които изнасяме спектакли, като по този начин популяризираме сред кърджалийци, туристите и гостите на Кърджали местни забележителности”, каза Бъчварова. Изборът й се спира на  Каменната сватба, защото мястото наистина е интересно,  съвсем близо е до града, а в същото време не е толкова популярно колкото заслужава. Около година е било необходимо да се убедят служителите на министерство на културата. Проектът е спечелен от сдружение „Окаста” на Бъчварова през 2012 г.

 „Първоначално идеята беше да се представи в рамките на международния фестивал за изкуство „Перперикон-2013”. В последствие реших да го направя чрез кърджалийския театър „Димитър Димов“ и по този начин да го подпомогна, защото разбрах, че финансовото му състояние е тежко”, каза авторката на спектакъла.

Подготовката за „Самодивска сватба” на започва още със спечелването на проекта.

„С двамата хореографи Веселина Тодорова и Георги Бояджиев бяхме обсъждали постановката предварително, а работата по самите танци започнахме през март тази година”, твърди Румяна Бъчварова. Тя признава, че е било доста сложно и с избора на музика. Заедно с музикантите Васил Генев и Йьлдьрай Аптурахман прехвърляли над 100 варианта, докато изберат подходящите мелодии. В спектакълът включват и авторска музика на Аптурахман.

„Екипът, включващ актьори, танцьори, озвучители, осветители работи буквално денонощно”, признава авторката. Част от хората вършат дори несвойствени за тях неща. В изработката на костюмите, чийто автор също е Бъчварова, активно се включили техниците, които поставяли върху тях кабели с диоди.

„Костюмите са леки и здрави, може да се играе много с тях, но изработката им е много трудоемка.  Изработени са от специална материя, използвахме и специална тел, която трудно намерихме в един радиозавод”, казва Бъчварова.

По това време започнахме и работа с композитора. Обсъдихме над 100 варианта за музиката на спектакъла. Беше къртовски труд да се намери подходящата музика.

„Идеята ни беше когато публиката дойде на „Каменната сватба“ тя трябва да попадне в една приказка”, обясни авторката  Според нея това се е получило благодарение на специалните ефекти на Димитър Савчов. Използваният в спектакъла воден екран е уникален.

„Ефектът се е получава с помощта на дюзи, които са поставени отгоре и пускат водата на миниатюрни капчици, подобно на мъгла. Така се получава воден екран, на който се прави задна прожекция. Получи се ефект подобен на 3-D, разказа Бъчварова.

Най-тежки за хората от екипа, обаче се оказва подготовката на терена за спектакъла на Каменната сватба.

„Имаше огромно количество трева, храсти, нечистотии.  Местните хора бяха изкопали кладенци, в които имаше застояла и воняща вода. Повикахме един местен старец, който окози района, а ние събирахме сеното, изпразвахме дупките с вода и ги запълвахме”, разказа Бъчварова. Тя допълни, че е изключително задължена на служителите на Горското стопанство в Кърджали, които направи мостче, пътеките и стълбите на по-опасните участъци към Каменната сватба. Проблемът е бил, че не е имало как да бъдат оформени пътеки в района на скалите, защото обектът е защитен.

„Благодарни сме също на служителите на EВН и на Гражданска защита за оказаната ни помощ” , заяви авторката.

„Осветителите спяха цяла седмица там.  Разпънаха над 600 метра кабели, пълзяха по скалите по време на самота представление, за да осигурят нужното осветление докато публиката се придвижваше от едната сцена към другата. Мисля, че балетът се представи изключително професионално, въпреки тежките условия, и се надявам това да бъде оценено, както от публиката, така и от Министерство на културата”, подчерта Бъчварова. Според нея и целия екип, спектакълът, може да се превърне в една атракция за туристите.

„Чрез „Самодивска сватба” ще може да печели и театъра, и Кърджали. Обмисляхме варианта да се пренесе в театъра, но няма да бъде същото. Мястото на този спектакъл е на Каменната сватба, убедена е Бъчварова. Според нея „Самодивска сватба” може да се играе и през следващите години, както и да бъде включен в културния календар на общината.

„Вече обмислям възможността да предложа да покажем спектакълът пред гостите на общината за 21-ви октомври - Деня на Кърджали,каза Бъчварова.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини