Бъчварова: Сигурността на границата ни ще бъде още по-висока

С нова система проверяваме каква е потенциалната заплаха сред всеки, който влиза в страната, уточни тя

Във връзка със сигурността по време на предстоящите празници, вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни в „Здравей, България”, че службите работят активно. 

„Оценяваме риска за България, но няма информация за конкретна заплаха за страната ни. Запознати сме с всички опасности и преценяваме конкретно каква степен на заплаха и каква на готовност да определим. Повишили сме степента на готовност за реагиране, въпреки че няма повишена степен на заплаха”, обясни Румяна Бъчварова.

„Със споразумението със САЩ можем да проверяваме много точно каква е потенциалната заплаха сред всеки един, който минава българската граница. Това е голямо постижение, което много скоро ще заработи. Няма друга европейска държава, която да разполага с тази възможност. С тази система се повишава нивото на сигурност”, уточни вътрешният министър.

Бъчварова увери, че много скоро сигурността на границата ни ще бъде още по-висока.

„Доволна съм, че българският парламент успя да приеме Закона за тероризма. С него ние разполагаме с мерки, които ни дават повече възможности да работим по превенцията, по предварителната работа преди евентуално извършване на терористичен акт”, заяви още тя.

Тя коментира и отказа на Росен Плевнелиев да състави служебен кабинет.

„Редовно правителство в оставка и работещ парламент означава парламентарен контрол върху правителството. Работещ парламент и служебно правителство означава, че то няма да бъде под такъв контрол. БСП просто си намериха нова тема да атакуват управлението на ГЕРБ, което не е основателно”, заяви Бъчварова.

Относно обвиненията, че Росен Плевнелиев е протакал процедурата по връчването на мандати и е можело по-бързо да излъчи служебен кабинет, Бъчварова заяви, че в началото всички са се обединили около това конституционната процедура да бъде извървяна и тогава БСП не са казали нищо.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини