5 °C

ФИ.КОМ 6

Мевлид събра над 300 души в Червена скала

Повече от 300 души от ардинското село Червена скала и околните села и изселници, пристигнали от Турция, участваха в мевлид за здраве и берекет. Религиозният ритуал се организира за втора поредна година с финансовата подкрепа на местни жители и изселници от южната ни съседка. Местни духовници, водени от имамина на кърджалийската джамия Авни Тахир, прочетоха айети от Свещената книга на мюсюлманите - Корана.

Събитието бе уважено от зам.-кмета на община Ардино и председател на местния Общински съвет на ДПС Изет Шабан и Назми Мюмюн, член на организационния комитет на мевлида и член на НС на БСП и посочен от червената партия за зам.- областен управител. Тук бяха още общинските съветници от ДПС в Ардино инж. Азис Мурад и Алпер Сами и зам.-председателят на БСП в Кърджали и общински съветник от червената партия в областния град Георги Кючуков.

Местните майстори Емин Ходжа от Богатино и Касим Фейзуллах от Горно Прахово приготвиха 8 казана кешкек. Те разказаха, че вкусното ястие се приготвя цяла нощ. „Сварили сме 75 кг. жито, като отделно се вари месото. После се омесва и се бърка постоянно на тих огън, като дъвка трябва да стане”, издадоха тайната на вкусния родопски специалитет двамата готвачи. Това, което остана, раздадоха за вкъщи.

„Събрахме 3 500 лева от дарения за провеждането на мевлида”, сподели Хикмет Али, който е  председател на организационния комитет. Той изказа искрените си благодарности на Тефик Рсим от Ябълковец и Ниязи Касим от Бурса, които са осигурили айран и жито за мевлида.

Зам.-председателят на БСП в Кърджали Георги Кючуков сподели, че е дошъл на религиозния ритуал по покана на Назми Мюмюн, който е родом от Червена скала.

„Мисля, че на фона на това, което се случва в страната знаците, които даваме  на обществото трябва да демонстрират взаимно уважение и толерантност сред хората, независимо дали са християни или мюсюлмани, българи или турци. Смятам, че от това съжителство България само ще спечели”, сподели след мевлида Георги Кючуков.

Бахрие Касапоглу от Люлебургаз се е изселил през 1978 г. от Червена скала. От социалната мрежа Фейсбук научих, че ще се проведе мевлид. След 35 години за пръв път идвам в родното си село, заедно със съпруга ми Исмаил. Като видях родната си къща много се развълнувах. Спомних си детските си години. От няколко години сме пенсионери с мъжа ми и още тази година имаме намерение отново да дойдем, за да ремонтираме къщата си”, сподели Касапоглу.

„Много хубава традиция. Това е един пример за бъдещите поколения. Надявам се, след една година отново да се срещнем на мевлида”, заяви Емине Алкая от Истанбул. Тя допълни, че тук се е срещнала с много свои съселяни, които живеят в различни градове на Турция.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини