Показват изложба на арменския инат съхранил арменския бит и култура

Плащеница събра арменец и турчин от Добрич

Арменският инат е причината да съхраним и покажем днес нашата култура и бит. В условията на глобализация много от нашите традиции затихват, но ние успяваме да ги възкресим. Това заяви при откриването на изложба на арменска църковна утвар, плащеници, предмети от бита и накити председателят на арменското дружество в Кърджали Агоп Узунбохусян.

  Изложбата е инициатива на артгалерия „Кръг” в партньорство с община Кърджали. Тя е брънка от проявите от инициативата „Мултикултурния град”, която се осъществява вече шеста година в столицата на Източните Родопи. Двигател е фондация „Кръг”.

  При откриването на изложбата присъстваха арменци от Кърджали, Пловдив, Хасково, Добрич. Голяма част от експонатите бяха предоставени от тамошните арменски дружества. Много българи и турци уважиха тяхната проява. Сред официалните лица бяха зам.-кметът Елисавета Кехайова и носителят на приза „Мултикултурният човек”Нуреддин Мехмед.  Агоп Узунбохусян специално показа на своя съгражданин от Добрич-Нуреддин Мехмед църковна плащеница от родното им място.

   Председателят на фондация „Кръг” Радост Николаева подчерта в приветствието си, че идеята за изложбата е тръгнала от една семейна сватбена снимка. Искали да покажат всичко свързано със арменската сватба. Веднага се включили арменски дружества от цялата страна. Те предоставили утвар,плащеници,снимки.

  Зам.-кметът Елисавета Кехайова посочи, че с арменците от Кърджали общината работи успешно от 2008 г. Показваме как може културата на отделните общности да ни обогатява, подчерта Кехайова.

  Вирджиния Гарабедян от Пловдив посочи,че в града на тепетата има арменска църква, училище и културен център и покани събралите се приятели да ги посетят.

   Изложбата бе посетена от министърът на културата Петър Стоянович,който поздрави носителят на приза "Мултикултурния човек Нуреддин Мехмед.

Георги Кулов

Утвар
Накити
Плащеница със "Св.Георги"
Откриването на изложбата
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини