0 °C

Кръшни хора се виха на събора в Синчец

В събота в ардинското село Синчец се проведе селищен събор с богата музикална програма. На празника се стекоха много жители от околните села, гостуваха и изселници от Турция. Имаше сергии с разнообразни стоки, чевермета, скари с кебапчета и кюфтета. Проявата се организира за първи път след демократичните промени у нас с подкрепата на кметството, общината и моралната подкрепа на жителите на селото.

 Сред официалните гости на празника бяха народният представител от ДПС в 42-то Народно събрание Мустафа Ахмед, зам.-кметът на община Ардино Изет Шабан.

С приветствено слово към гостите се обърна селският управник Хълми Мустафа. „Повече от 30 години на този мегдан не е имало толкова много хора, както днес”, заяви Мустафа. Той подчерта, че целта на събора е да съберат на едно място всички жители на селото, които са разпръснати из страната и чужбина. „Прекрасно е когато чуеш, че това китно родопско селце е отгледало и възпитало толкова много хора, които се утвърдили като успешни лекари, учители, адвокати, инженери, съдии, писатели, зъболекари, рехабилитатори, медицински сестри”, заяви в словото си кметът на Синчец.

Новоизбраният депутат от ДПС Мустафа Ахмед благодари на жителите на Синчец за подкрепата, която е била оказана на кандидатите за народни представители от листата на ДПС по време на парламентарни избори на 12 май. „Винаги ще бъдем при вас, за да чуем вашите проблеми”, заяви Мустафа Ахмед. Той предаде на жителите и гостите на Синчец топлите поздрави на председателя на ДПС Лютви Местан и парламентарната група на Движението.

Стефка Шентюрк от Пловдив за първи път идва в родното село на съпруга си Мехмед. „Синчец е много красиво и китно родопско селце. Родена съм в Пазарджик и дълбоко съм впечатлена от гостоприемството на местните хора. Радвам се, че се запознах с роднините и близките на съпруга ми, които бяха дошли за празника от Турция”, заяви Стефка Шентюрк. Тя уточни, че е записала всичко с видеокамера. „Ще го покажа на близки и познати, като се върна в Пловдив, за да видят с очите си отзивчивостта на хората от Родопа планина”, каза още тя.

Нихат Алтънок от Истанбул сподели, че се е изселил от Синчец през 1978 година. „Много хубава инициатива. Дойдохме тук, за да изразим своя копнеж към хората, към тези земи, гори, реки, ливади и води. Тук сме родени и камъкът си тежи на мястото. Надявам се тази инициатива да продължи и да стане традиция”, сподели Алтънок.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще доведете до край започнати дела или други, не по-малко важни за вас начинания. Очаквани новини, постигане на споразумения и подписване на договори са сред положителните развития, които ще ви носят доволство. На трудностите не се спираме, те са част от играта, наречена живот и без тях не бихте били това, което сте.
19 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се, от обективната ви оценка ще зависят делата ви не само днес, но и в бъдеще. Разногласията ви с хора, които не са запознати с проблемите в работата ви е налице, но въпреки това ще се представите на ниво. С други ще установите ползотворно сътрудничество, което ще продължи за дълго.
19 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
19 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Добро начало на седмицата и най-вече за професионалните ви дела през следващите дни. Партньорски договорености ще ви направят по-смели в работата по реализацията на конкретни задачи от сферата на общите ви интереси. Други ще поставят начало на нов бизнес или друга заетост, за която са се подготвяли. Развития и в личен план.
19 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Успявате да се справите с изненадите, които ви поднасят конкурентите ви. Подходът ви е доста гъвкав и ви позволява много по-голяма свобода на действие. Може да се изкушите да предприемете доста рисковано начинание. Печалбата наистина може да е внушителна, но преди да достигнете до нея ще се наложи да преминете през доста тежки изпитания.
19 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изис-ква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
19 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С дипломатически похвати ще излезете от деликатна ситуация, потискайки емоции и пристрастия. Имате опит и от по-сложни моменти, а и мотивацията ви е налице, от вас се очаква много. Ако изразите уважението си към жените в живота ви, ще заздравите връзките помежду ви. Романтична вечер за много от вас.
19 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е да сте повече натоварени, но затова пък ще успеете да се справите с нещата, които зависят от вас. Само трябва да вярвате на хората около себе си. А може би точно това е възможно да ви убягва днес. Постарайте се да не бъдете подозрителни. Ще бъде добре, ако се погрижите и за себе си.
19 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ценете по-добре времето си днес, имате толкова много задачи. Останалите от миналото ви проблеми ще напомнят отново за себе си. Истина е, че трябва да приключите веднъж за винаги с тях, за да не ви връщат пак и пак. Имате силна интуиция, послушайте я. Бъдете внимателни при работа с бързо оборотни машини.
19 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
19 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С хъс и желание ще работите за справяне с трудностите, които възпрепятстват работата ви и в крайна сметка ще успеете. Наред с това ще обърнете внимание и на други не по-малко важни неща, каквито са семейството и нуждите на близките ви. Позволете си повече нежност в отношението си към тях, заслужили са го.
19 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете енергията си в делови начинания. Ще имате бързи реализации, а в личен план – постигнати мечти. С печелившите си идеи ще впечатлите бизнес – партньори и колеги. Не са ви чужди желания за развлечение и романтична близост. Дава ви се да имате силно влияние върху другите, направете така, че да повдигнете духа им.
19 яну 2021
Последни новини