ДКЕВР: 38% по-скъп ток, ако парламентът се разпусне

С 38% би скочила цената на електроенергията преди облагането с ДДС, ако се запази сегашният ценови модел.

Това показват анализите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като причината е в завишаване на квотите за задължително изкупуване.

Разбито по компоненти, хората биха плащали 88.11 лв./мвтч вместо сегашнте 78.47. за консумираната енергия и 67.70 лв (вместо 34.26 лв./мвтч) за пренос в който са включени всички "любими" добавки.

В тази връзка от регулатора днес показаха нов ценови модел, който да избегне това. Той е базиран на анализ на потреблението на електрическа енергия в страната и на съществуващите мощности, заяви Лилия Младенова - началник отдел ценообразуване в ДКЕВР.

Предлагаме механизъм за преразпределение на разходите от регулирания към свободния пазар с цел премахване на добавките за зелена и кафява енергия и невъзстановяеми разходи (плащани на американските тецове), каза още Младенова.

Друга мярка е с финансиране на част от разходите за производство на еленергия от ВЕИ да се осигури от продажбата на квоти на емисии парникови газове съгласно директивите на Европейския съюз.

Не сме разглеждали цени, а се съсредоточихме върху методиката, заяви председателят на ДКЕВР, като все пак посочи, че е възможен вариант за намаляване цената на тока с 5% от първи юли лансирано вчера от правителството.

Тонева коментира и че от средата на юли е възможно да има промяна в цените, които да важат поне една година, ако не се проведе някоя друга по-сериозна реформа в методиката на ценообразването.

Намаляване на студения резерв, за който се плаща скъпо поради готовността на съоръженията да заработят във всеки един критичен за системата момент. Максимално ограничаване на допустимите разходи и възвращаемостта на капитала в дружествата от електроенергетиката също е необходимо, каза още Тонева.

Няколко са основните фактори да не натоварим потребителите, каза още Тонева. Един от тях е свързан с намалението на разходите за студен резерв, което трябва да бъде решено от Министерството на икономиката. Другото е да се наложи максимално ограничавана на всички разходи и възвръщаемост на дружествата в енергетиката.

Не искам да мисля за такъв сценарий, коментира Тонева по повод възможността парламентът да се разпусне и така да не се приемат очакваните законодателни промени.

Стана ясно още, че в сметките, след отпадането на добавките, в графата енергия ще се показват точно заплатените от потребителите разходи за всеки тип енергия, която е консумирана.

В заключение шефката на ДКЕВР все пак посочи, че е възможен вариант за намаляване на цената на тока с 5%.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини