Гърция отпуска 32 милиона евро субсидия за домакинствата заради високите цени на тока

Гръцкото Министерство на околната среда и енергетиката ще отпусне държавна субсидия за ток на стойност над 32,2 млн. евро на домакинствата и земеделците за ноември, предаде гръцката агенция АНА-МПА.

Субсидията е в размер 2,5 цента на киловатчас от фактурата за електроенергия на битовите потребители. Държавната помощ за месечно потребление до 500 киловатчаса се увеличава спрямо предходния месец и е в размер на 25 евро за мегаватчас. Тази помощ засяга 90 процента от домакинствата в Гърция. 

Уязвимите домакинства ще получат 60 евро на мегаватчас, като по този начин държавата поема 100 процента от увеличението на тарифите за електроенергия, а земеделците – 25 евро на мегаватчас, като при тях също има увеличение на субсидията спрямо октомври.

Субсидирането не е обвързано с подоходен критерий и се отнася както за основни жилища, така и за допълнителни.

Гръцката държавна електрическа компания ДЕИ повиши за първи път от пет месеца основната си тарифа за електроенергия с 10 процента, а останалите доставчици наложиха увеличение с 20-30 процента. Средната номинална стойност на фактурите за ток за ноември е с 18 процента повече спрямо октомври, посочи сайтът „Нафтемборики".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини