Токът поскъпва с повече от очакваното заради бившия енергиен министър на Радев

Средно с малко над 4 процента ще се повиши цената на електроенергията за битовите потребители в страната от началото на следващия месец, когато влиза в сила новия регулаторен период. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след участието си във форума "Зелена седмица 2023".

Той уточни, че окончателната цена ще бъде определена на 30 юни, когато на закрито заседание КЕВР ще приеме своето решение.

Иванов припомни, че първоначалните разчети на КЕВР са показвали, че средно с 3,63 процента ще се повиши цената на електроенергията за битовите потребители в страната. След заповедта на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов в микса да се добави и допълнително количество ток, произведен от ТЕЦ "Марица-изток 2", ще има допълнително повишение с още 0,4-0,5 процента.

Цените на топлофикационните услуги за целия едногодишен период – от 1 юли тази година до 30 юни следващата година, ще се запазят, коментира още председателят на КЕВР.

Той посочи, че данъкът върху добавената стойност (ДДС) не зависи от регулатора.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    12345
    7 -5
    11:18, 21 юни 2023
    Щял да се повиши със смешните 0.5%. Когато газта се повиши с 30-40% заради посредниците от които сегашната сган получаваше комисионна, се правеха на разсеяни.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини