Имало вътрешна съпротива в БСП за Пеевски

Георги Кадиев от БСП обяви в писмо до медиите, че решението за Пеевски прекрачва границата на компромиса, който би могъл да приеме и затова не е гласувал за него.

Кадиев изрази готовност да върне мандата си на депутат, ако ръководството на БСП прецени, че позицията му означава, че е срещу партията.

По-късно и Янаки Стоилов от БСП също заяви, че не е гласувал "за" избора на Пеевски.

"Това беше решение, което групата трябваше да вземе в последния момент. Моите колеги са дали кредит на доверие на човек, който тепърва трябва да доказва дали е в състояние да действа достатъчно последователно от името на държавата", коментира той.

След което се обърна към депутатите от ГЕРБ с думите:

"Този човек дълго време действаше в услуга не само на своята собствена партия, а и на самите вас, защото много от медиите, от корпоративните структури бяха част от управлението на ГЕРБ".

По неофициална информация на "Дневник" и Mediapool в четвъртък следобед всички депутати от БСП са получили SMS-и, че днес преди заседанието на парламента ще имат извънредно заседание на групата.

Когато дошли, разбрали от Станишев и Орешарски каква е причината. Станишев заявил, че ако не гласуват за Пеевски, кабинетът ще падне. В групата се разбунтували и около 30 души гласували "против" и "въздържал се". След това в пленарната зала обаче почти всички изпълниха партийното поръчение.

Янаки Стоилов, Димчо Михалевски, Стефан Данаилов са само трима от възмутените.  Новите депутати като Татяна Буруджиева, Явор Гечев, Борис Цветков се опитаха да се държат на страна от въпроса. Георги Кадиев обаче, въпреки че също е нов в парламента, публично призна, че е отказал да гласува за Пеевски. 


* През 2007 г. името на Делян Пеевски бе замесено в скандала "Овчаров-Александров" по делото за столичната "Топлофикация".
Бившият шеф на "Булгартабак холдинг" Христо Лачев обяви, че с посредничеството на директора на Националното следствие Ангел Александров Пеевски лобирал за назначението на шеф на тютюневата фабрика в София, за възлагане на поръчки на конкретни строителни фирми от холдинга. Тогава Станишев уволни Пеевски, който беше зам.-министър на бедствията и авариите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини