Плевнелиев: След това назначение моят кредит на доверие е изчерпан

След това назначение и по начина, по който бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан, заяви президентът Росен Плевнелиев в специално изявление по повод избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Той призова Народното събрание незабавно да преразгледа решението си.
“Процедурата, по която беше избран председателя на ДАНС, няма нищо общо с поетия пред българския народ и лично пред мен ангажимент за прозрачност. След това назначение и по начина, по който бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан“, заяви той..
“Промени в законите се правят с ясна визия и оценен дългосрочен ефект. Не възразих председателят на ДАНС да се избира от парламента, очаквах това да осигури повече публичност, да се чуе неговата концепция за развитие на сектора, да се чуе гласът на опозицията и гражданското общество“, посочи Плевнелиев.
“Това е решение с трайни негативни последици за България“, заяви Плевнелиев, който заради назначението на Певски обяви, че свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и отменя участието си в церемонията по откриването на Дунав мост ІІ.Заседанието на КСНС  заради днешното решение на Народното събрание ще се проведе на 20 юни.

 Само преди два дни Плевнелиев доброволно се отказа от лоста си за влияние по отношение на избора на шеф на контраразузнаването. Той подписа указа за обнародването на промените в Закона за ДАНС, които регламентират, че председателят на агенцията вече ще бъде избиран от Народното събрание по предложение на правителството. Досега той се назначаваше с указ на президента по предложение на правителството.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини