ДПС организира еднодневна екскурзия за ардинските пенсионери

Над 15 членове на Пенсионерския клуб в Ардино бяха на еднодневна екскурзия из района на общината. Хората от третата възраст посетиха природните и историческите туристически забележителности в Млечино, Горно и Долно Прахово, Боровица и Сухово. Организатор на проявата беше Общинския съвет на ДПС в Ардино.

В Млечино ардинските пенсионери направиха снимки за спомен пред чешмата, която е построена в центъра на селото през 2003 г.във връзка с годишнината от първия протестен митинг срещу тоталитарния режим. В Долно Прахово разгледаха джамийския комплекс, който се състои от джамия, медресе (училище), каменна чешма и гробница (тюрбе).  Имаминът на медресето Нуриттин Исмаил запозна възрастните хора с историята на комлекса.

По-късно ардинските пенсионери разгледаха мини Водно електрическата централа (ВЕЦ) на река Малка Арда в землището на Любино. Видяха и природния феномен пещерата „Хладилника”. В края на еднодневната екскурзия посетиха и новия пешеходен мост над язовир „Кърджали” между Сухово и Дъждовница.

От името на всички председателят на Пенсионерския клуб в Ардино Назиф Садеттин изказва огромна благодарност към ръководството на ОС на ДПС в Ардино в лицето на председателя Изет Шабан за осигурената възможност да разнообразят, макар и за кратко, ежедневието си. „Въодушевлението на възрастните хора бе голямо, а спомените са много и красиви и  най-вероятно  ще останат в сърцата ни до следващата подобна екскурзия”, заяви Садеттин.

65-годишният бивш учител Дилявер Реджебов сподели, че всички участници в екскурзията са останали доволни от организацията и от обектите, които са посетили. „Възхитихме се на девствените гори и на бистрите води на Родопа планина и на реките голяма и малка Арда. В територията на община Ардино притежаваме райски кътове, но не ги посещаваме и не ги популяризираме като туристически дестинации”, заяви той.

 

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини